Πατάτες Γιαχνί 

(για 4 μερίδες, εάν καταναλωθούν ως κύριο ή 6 μερίδες, ως συνοδευτικό)

1 κιλό. πατάτες κομμένες σε ίσους κύβους
100 γραμμάρια κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού, αρωματική πάπρικα
1 ματσάκι πράσινο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
προαιρετικά: 1 φύλλο δάφνης
προαιρετικά: μια πιπεριά ή 1 κουταλιά της σούπας πάστα πιπεριάς
προαιρετικά: 1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

Προετοιμασία 

1. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα 1/2 – 2 λίτρων σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και αμέσως το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και, αν το χρησιμοποιήσουμε, την ψιλοκομμένη πιπεριά. Επαναλαμβάνω, η χρήση πιπεριών για πατάτες γιαχνί είναι προαιρετική. Έτυχε να έχω μια πορτοκαλί πιπεριά στο ψυγείο και έτσι κατέληξε σε αυτόν τον
συνδυασμό. Μπορείτε να το αφήσετε αν δεν σας αρέσει πολύ η γεύση της πιπεριάς (γιατί θα προσθέσουμε πάπρικα). Πασπαλίζουμε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι από την αρχή και ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, να μαλακώσει χωρίς να ροδίσει.
2. Αφού μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέστε τη γλυκιά πάπρικα και, αν τη χρησιμοποιήσετε, προσθέστε την πάστα πιπεριάς (προαιρετικά). Ανακατεύουμε γρήγορα την πάπρικα στο κρεμμύδι και προσθέτουμε αμέσως 1/2 λίτρο ζεστό νερό, γιατί η πάπρικα καραμελώνει εύκολα και αλλάζει χρώμα και άρωμα.

3. Προσθέστε τους κύβους πατάτας. Είναι σημαντικό να ειναι ομοιόμορφα κομμενες ώστε να μπορούν να μαγειρεύονται ταυτόχρονα.
Αν χρειαστεί, γεμίζουμε το φαγητό με ζεστό νερό, όσο να καλύψει τις πατάτες. Προσθέστε τη δάφνη (μόνο αν θέλετε) και αλατίστε.
4. Κανονικά, μερικές πατάτες κομμένες σε κύβους μήκους περίπου 3-4 εκ. πρέπει να βράσουν καλά σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Μετά από 16-17 λεπτά, εάν οι πατάτες έχουν ήδη βράσει αλλά το φαγητό εξακολουθεί να φαίνεται πολύ υγρό, αφαιρέστε 2 κουταλιές της σούπας βραστές πατάτες από το ζουμί. Τις θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, αν επιλέξουμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Μου αρέσει να το λέω γιατί μου φαίνεται ότι το φαγητό της πατάτας θέλει ακόμα λίγη οξύτητα.
5. Αραιώστε αμέσως το μείγμα του πουρέ και τον πελτέ ντομάτας με λίγο ζεστό χυμό. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε αυτά τα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά μετά. Βράζουμε για άλλα 2-3 λεπτά και το φαγητό θα πήξει όμορφα, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουμε αλεύρι ή άλλο άμυλο σε σχέση με αυτό που περιέχεται φυσικά στις πατάτες.

6. Βελτιώστε τη γεύση του φαγητού με αλάτι και πιπέρι. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο αλάτι από αυτό που περιμένετε, επειδή οι πατάτες συνήθως απορροφούν περισσότερο αλάτι  από άλλα λαχανικά. Τέλος σβήνετε τη φωτιά και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αυτό το πιάτο  σερβίρεται ζεστό. Μας αρέσει πολύ να έχουμε μαζί μας μια πράσινη σαλάτα και την τρώμε με ευχαρίστηση, ένα διάλειμμα από το κρέας, με μια πιο ελαφριά δίαιτα.

Καλη Απόλαυση