Πάμε να δούμε πως θα φτιάξουμε ένα πικάντικο ελαιόλαδο που συνοδεύει πραγματικά τα πάντα. Σκεφτείτε ότι μπορεί να έχετε απλά βρασμένες πατάτες κολοκυθάκια καρότα και με αυτό το πικάντικο κόκκινο ελαιόλαδο να μεταμορφώνονται τα πάντα
- Παρακολουθήστε το βίντεο για μια οπτική παρουσίαση της συνταγής.Η γραπτή συνταγή ακολουθεί.
Υλικά:
500 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καστανή
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρος σε σπόρους
1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι άσπρο
3 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
2 αστεροειδείς γλυκάνισος
Καυτερή πιπεριά σε σκόνη (προαιρετικά, για επιπλέον πικάντικο)
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και την δαφνη.
Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί καλά, αλλά προσέχουμε να μην καεί.
Ενώ το ελαιόλαδο ζεσταίνεται, τοποθετούμε στο κάτω μέρος ενός αποστειρωμένου γυάλινου βάζου το λιωμένο σκόρδο, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το σουσάμι, τον κόλιανδρο, τσίλι και το πιπέρι καγιέν.
Αφού το ελαιόλαδο αρωματιστεί, το αφαιρούμε από τη φωτιά και το περιχύνουμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά στο βάζο.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να ενωθούν όλα τα αρώματα.
Συμπληρώνουμε μετα με ωμό ελαιόλαδο
Ωρίμανση: Σφραγίζουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον 2-3 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα αρώματα των μπαχαρικών θα ενσωματωθούν πλήρως στο ελαιόλαδο, δημιουργώντας ένα πλούσιο και αρωματικό μείγμα.
Χρήση:
Το πικάντικο ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει σαλάτες, ψητά λαχανικά, ψητό κρέας ή πουλερικά, σούπες και ό,τι άλλο επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να μαρινάρετε διάφορα υλικά ή ως βουτυράκι για ψωμί.
Συμβουλές:
Για ένα πιο έντονο άρωμα, μπορείτε να αφήσετε το ελαιόλαδο να ωριμάσει για περισσότερο καιρό.