Πιροσκί Πατάτεςη πιο πετυχημένη ζύμη για τηγανιτές πίτες, νηστίσιμη συνταγή!
Μπορούν να παρασκευαστούν με οποιαδήποτε γέμιση. Απαλές και νόστιμες πίτες ακόμα και την επόμενη μέρα! 😊
Υλικά:
Τηγανητές πίτες με πατάτες (20 τμχ)
460…480 γρ αλεύρι
15 g νωπη μαγιά ή 5 g ξηρή μαγιά ταχείας δράσης
250 ml νερό ή γάλα
1 κουτ.γλ αλατι
1 κουτ.γλ ζαχαρη
60 g φυτικό λάδι, άοσμο
Γεμιση:
700 γρ πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι
+350…400 g ραφιναρισμενο φυτικό λάδι για τηγάνισμα πίτας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ή γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το φυτικό λάδι και ανακατεύουμε καλά,
μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 ώρες,
ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι
ή πρέσα πατάτας.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε λίγο φυτικό λάδι, μέχρι να μαλακώσει.
Το προσθέτουμε στις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Φτιάχνουμε τις πατατόπιτες: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα μικρό φύλλο, σε λαδωμένη επιφάνεια. Βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε τη ζύμη, σχηματίζοντας μια στρογγυλή πίτα.
Τοποθετούμε τις πίτες σε μια λαδωμένη επιφάνεια και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά (175-180°C). Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ζεσταίνουμε το λάδι για περίπου 10 λεπτά.
Τηγανίζουμε τις πατατόπιτες για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε τις πατατόπιτες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.