Υλικά

Για 4 πίτες
250 γρ αλεύρι 00
150 γρ νερό
5 γραμμάρια φρέσκιας μαγιάς μπύρας
1 επίπεδο κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αρχικά διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και ένα μέρος από το νερό που έχουμε πάρει από το σύνολο και τη διαλύουμε καλά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μαγιά στο μπολ με το αλεύρι και το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε πρώτα με ένα πιρούνι, μετά την αδειαζουμε στην επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.

Ανάλογα με την υγρασία της ζυμης, μπορεί να χρειαστούν μερικά ακόμα ραντίσματα αλευριού ή μερικές ακόμα σταγόνες νερό, το σημαντικό είναι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή, σχεδόν ελαφρώς κολλώδης.
Στη συνέχεια σχηματίζουμε μια μπάλα, τη βάζουμε στο δοχείο σκεπασμένο με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Θα χρειαστούν περίπου 2/3 ώρες, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.

Αφού διογκωθεί, παίρνουμε τη ζύμη, την απλώνουμε σε ένα καρβέλι και την κοβουμε σε 4 κομμάτια περίπου 90/100 γρ το καθένα και σχηματίζουμε μπαλάκια με το καθένα.

Η ζύμη είναι πολύ μαλακή και μπορούμε εύκολα να την απλώσουμε με το χέρι, αλλά αν προτιμάτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλάστη, χωρίς να τεντώσουμε υπερβολικά τη ζύμη για να μην χαλάσουμε την διογκωση.

Ανοίγουμε το ψωμί της πίτας σε πάχος περίπου 5 mm, στη συνέχεια το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ή ένα πανί και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 50 λεπτά.
Τώρα ας ζεστάνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν είναι ζεστό, βάζουμε μέσα την πίτα.
Όταν δούμε ότι σχηματίζονται πολλές φυσαλίδες, το αναποδογυρίζουμε, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι, το αφήνουμε να ψηθεί για λίγες μόνο στιγμές και το ξαναγυρίζουμε και θα δούμε ότι θα φουσκώσει σαν μπαλόνι.

Το γυρίζουμε πολλές φορές για να ψηθεί για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα και από τις δύο πλευρές, μετά το αφαιρούμε και το βάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Μπορεί να συμβεί μερικές πιτες να μην φουσκώσουν τόσο πολύ, αλλά μην ανησυχείτε, θα είναι ακόμα καλά και ελαστικά.


Όταν οι πιτες είναι έτοιμες, τα αλείφουμε με μια σάλτσα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίγανη και αν σας αρέσει και λίγο σκόρδο…

Δοκιμάσετε το είναι πολύ νόστιμες!

ΠΗΓΗ: Maria Grazia Di Meglio

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα
Επόμενο άρθροKέικ που θα λάμψει σε όλο του το μεγαλείο…με άρωμα πορτοκαλιού.