Υλικά
Για το κέικ:
250 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, χλιαρό
200 γρ. γιαούρτι
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
120 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
180 γρ. αλεύρι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι (κρύο):
400 γρ. ζάχαρη
300 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
300 ml νερό
50 ml μέλι
Φλούδες πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνω ένα ταψί 25-30 εκ.
Σε μια κατσαρόλα, βάζω τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το μέλι και τις φλούδες πορτοκαλιού. Μόλις αρχίσει να βράζει, βράζω για 5 λεπτά. Το αφήνω να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, χτυπάω πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη.
Προσθέτω το χλιαρό βούτυρο και το γιαούρτι, και συνεχίζω το χτύπημα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το σιμιγδάλι (ψιλό και χονδρό), το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλεύρι.
Προσθέτω τα στερεά υλικά στα υγρά, μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζω το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνω για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ.
Μόλις το κέικ ψηθεί, το αφήνω να κρυώσει λίγο και το κόβω σε τεμάχια.
Σιροπιάζω το κέικ με το κρύο σιρόπι.
Η Εκτέλεση είναι της κας Foto Georgiou