Πλούσια γεύση της Πρασοκιμαδόπιτα, μίας παραδοσιακής ελληνικής πίτας φτιαγμένης με φρέσκα πράσα και κιμά. Ιδανική για τραπέζια μπουφέδες και οικογενειακά γεύματα
Θα τους κερδίσει όλους η Πρασοκιμαδόπιτα με την απλότητα και την αυθεντικότητά της.

Υλικά

Για τη ζύμη:

700 γραμμάρια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας ξύδι
2 κουταλιές σούπας λάδι
Χλιαρό νερό όσο χρειαστεί

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέστε το ξύδι και το λάδι και ανακατέψτε καλά.
Σιγά σιγά, προσθέστε χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά, σκεπασμένα με μια υγρή πετσέτα. (ή χωριζω τη ζύμη στα δύο κ κάνω διπλώματα για σφολιάτα)

Για τον κιμά:

4 μεγάλα πράσα
150 γραμμάρια φυτικό λάδι
1/2 κιλό κιμάς
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι κόκκινο και 1/2 μαύρο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
Λίγο μαϊντανό
Λίγο άνηθο

Εκτέλεση:

Κόψτε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και πλύνετε τα καλά.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα πράσα για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει.
Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τη ρίγανη, τον δυόσμο, τον μαϊντανό και τον άνηθο.
Ανακατέψτε καλά και σιγοβράστε για 10-15 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει η γέμιση.

Συναρμολόγηση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Ανοίξτε δύο δύο τα φύλα και στρωστε σε λαδωμένο ταψί
Απλώστε τη μισή γέμιση από τον κιμά πάνω στο φύλλο.
Διπλώστε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, καλύπτοντας τη γέμιση.
Επαναλάβετε τα βήματα για τα άλλο φυλλο και σκεπάστε την πίτα
Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το γιαούρτι.
Αλείψτε την πίτα με το μείγμα αυγού-γιαουρτιού.
Ψήστε για 1 ώρα στους 180°C, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Πρασοκιμαδόπιτα
Πρασοκιμαδόπιτα

Η Συνταγή είναι της κας Ιουλια Αϊβαλιωτου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κιμαδόπιτα με έτοιμο φύλλο 🤤🤤

Κιμαδόπιτα με έτοιμο φύλλο

Κιμαδόπιτα με έτοιμο φύλλο Χορταστική και λαχταριστή πίτα με κιμά, που μπορείτε να την απολαύσετε και σαν κυρίως πιάτο!

Υλικά

1 πακέτο ζύμης φύλλο 500 γρ.
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και χλιαρό νερό για το ράντισμα

Για τη γέμιση
400 γρ. κιμά από ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας
1 μεγάλο κρεμμύδι
Μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας ντοματοπολτός

Εκτέλεση

Προετοιμάστε πρώτα τη γέμιση
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε σε ελαιόλαδο, προσθέτετε το κιμα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και το τσιγαρίζετε μέχρι να αλλάξει χρώμα το κρέας, προσθέτετε την ντομάτα και μαγειρεύετε απαλά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά, στη συνέχεια σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Ανοίγετε το πρώτο φύλλο και το αλείφετε με ένα μειγμα από χλιαρό νερό και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (περίπου 70-30%).
Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο και αλείψτε το με τον ίδιο τρόπο.
Βάλτε λίγη από τη σάλτσα κρέατος, είτε πασπαλίζοντας όλη την επιφάνεια, είτε σχηματίζοντας μια γραμμη με γεμιση μερικά εκατοστά από τη βάση του ορθογωνίου της ζύμης (από το μακρύτερο μέρος) και στη συνέχεια τυλίξτε το σε ρολό.
Τώρα τυλίξτε το σε με τη γέμιση πάνω του (προσέχοντας) και τοποθετήστε το στο κέντρο της ελαφρά λαδωμένου ταψιου.

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά και τοποθετήστε τα υπόλοιπα ρολά ομόκεντρα στη φόρμα μέχρι να γεμίσουν.
Κοβετε την πίτα αλλειφετε με λαδι ή βούτυρο
Ψήνετε την πίτα στους 180-190°C περίπου για 30-40 λεπτά, ελέγχοντας το χρόνο ψησίματος. Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το από το φούρνο και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΣοκολατένιο Κέικ με Γκανάς
Επόμενο άρθροΚέικ με κρέμα του καφέ