Τι είναι η προβατίνα;
Όταν λέμε “προβατίνα”, συνήθως εννοούμε ένα πρόβατο (αρσενικό ή θηλυκό) που είναι πάνω από δύο ετών και ζυγίζει τουλάχιστον 18 κιλά. Αν θέλουμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η “προβατίνα” είναι ένα θηλυκό πρόβατο που έχει γεννήσει και έχει μεγαλώσει ελεύθερα, τρώγοντας χορτάρι.
Η διατροφή του ζώου επηρεάζει τη γεύση του κρέατος. Αν έχετε έναν καλό χασάπη, μπορείτε να του ζητήσετε να σας κόψει τα παϊδάκια ή το μπούτι της προβατίνας.
Προετοιμασία του κρέατος
Σίτεμα: Αυτή είναι μια διαδικασία που βελτιώνει τη γεύση του κρέατος. Αν έχετε έναν χασάπη που μπορεί να σιτέψει το κρέας για 1,5-2 εβδομάδες, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.
Μαρινάρισμα: Αν δεν μπορείτε να σιτέψετε το κρέας, το μαρινάρισμα είναι μια καλή εναλλακτική. Για την προβατίνα, που έχει αρκετό λίπος, αρκεί να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αποφύγετε να προσθέσετε έντονα αρωματικά βότανα, όπως μέντα ή δυόσμο, γιατί θα καλύψουν τη φυσική γεύση του κρέατος.
Ψήσιμο
Χρειάζεστε πολλά κάρβουνα και δυνατή φωτιά.
Η προβατίνα ψήνεται γρήγορα λόγω του λίπους της.
Προσέξτε τα κάρβουνα, γιατί το λίπος μπορεί να προκαλέσει φλόγες.
Ψήστε κάθε πλευρά για περίπου 15-20 λεπτά.
Για να ελέγξετε αν το κρέας είναι έτοιμο, μπορείτε να το τρυπήσετε με ένα μαχαίρι. Αν δεν βγαίνει αίμα, είναι έτοιμο.
Συνοψίζοντας
Για να ψήσετε τέλεια προβατίνα στα κάρβουνα, χρειάζεστε καλό κρέας, σωστή προετοιμασία και δυνατή φωτιά. Με αυτές τις συμβουλές, θα απολαύσετε ένα ζουμερό και νόστιμο γεύμα.