Αυτό το κέικ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τη μαρμελάδα που σας έχει περισσέψει από πέρυσι. Είναι ένα απλό και οικονομικό κέικ που γίνεται γρήγορα και είναι πολύ νόστιμο.
Υλικά:
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 φλιτζάνι μαρμελάδα + 1 κουταλιά της σούπας για το άλειμμα
2 αυγά
150-200 γρ ζάχαρη
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα + 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
βανιλίνη
μια χούφτα ξηρούς καρπούς της επιλογής σας
Για το πασπάλισμα:
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
μια χούφτα ξηρούς καρπούς της επιλογής σας
Πώς να το φτιάξετε:
Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε τη μαρμελάδα, το κονιάκ και το γιαουρτι. Ανακατέψτε με ένα σύρμα ή ένα μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι. Ανακατέψτε με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά στη υγρή βάση. Ανακατέψτε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ψήστε τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγάνι για 10 λεπτά. Αλέστε τους και προσθέστε τους στο μείγμα.
Βάλτε λαδόκολλα σε ένα ταψί ή αλείψτε το με λάδι. Ρίξτε το μείγμα.
Προθερμάνετε τον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία. Ψήστε το κέικ για 10-15 λεπτά.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και αφήστε το για άλλα 20-40 λεπτά. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού: όσο πιο ψηλό, τόσο περισσότερο.
Ελέγξτε αν το κέικ είναι έτοιμο με ένα σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα.
Βγάλτε το έτοιμο κέικ από το ταψί και βάλτε το σε μια καθαρή πετσέτα. Περιμένετε να κρυώσει.
Αλείψτε την κορυφή του κρύου κέικ με μαρμελάδα και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Μπορείτε να ανακατέψετε τη ζάχαρη με την κανέλα και τους θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς.
Καλή όρεξη!