Υλικά – Εκτέλεση
Ξεκινήστε με την προετοιμασία του σιροπιού:
Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε 750 ml νερό και 720 γραμμάρια ζάχαρη.
Προσθέστε μερικές σταγόνες από το χυμό μισού λεμονιού και τη φλούδα του.
Αφήστε το μείγμα να βράσει για 1 λεπτό, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Συνεχίστε με την εκτέλεση του κέικ:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με μίξερ χειρός ή επιτραπέζιο 150 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με 170 γραμμάρια ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Προσθέστε 4 αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ενσωματώστε 200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι, ξύσμα λεμονιού και 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας στο μείγμα.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε 350 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι, 150 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.
Συνέχεια
Προσθέστε τα στεγνά υλικά στο μείγμα με το βούτυρο και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίξτε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί διαστάσεων 35×23 εκ.
Ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.
Αμέσως μετά το ψήσιμο, περιχύστε το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι.
Αφήστε το κέικ να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα πριν το σερβίρετε. Εγώ το έκοψα με ένα κουπ πατ σαν λουλούδι και γαρνιρισα με μια σαντιγι που ειχα φτιαξει για άλλο γλυκό