Συστατικά
Κάνει 4 – 6 μερίδες
6 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 πράσο κομμένο σε λεπτούς δακτυλίους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια καλής ποιότητας κονσέρβες αγκινάρας σε ελαιόλαδο στραγγισμένο
1 φλιτζάνι ελιές καλαμών
Τριμμένο ξύσμα 1 λεμονιού
Πιπερι boukovo ή καγιέν
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο ή ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι
450 gr ριγκατόνι ή πέννες κατά προτίμηση ολικής αλέσεως
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέση φωτιά και σωτάρετε τα πράσα, ανακατεύοντας , μέχρι να έχετε ελαφριά καραμελοποίηση, περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για ένα λεπτό, για να μαλακώσει.
Αργά ψιλοκόψτε ή κόψτε στην μέση τις στραγγισμένες από υγρά καρδιές αγκινάρας.
Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίστε και τοποθετήστε πίσω στην κατσαρόλα. Ρίξτε μέσα με τις υπόλοιπες 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το μίγμα από πράσο-σκόρδο, τις αγκινάρες, τις ελιές, τα βότανα, το καγιέν και το μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε αμέσως.