Συστατικά
30 γρ αποξηραμένα μανιτάρια
1/2 φλιτζάνι νερό, μόλις βρασμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
220 γρ μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 κρεμμύδι, σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι Arborio ρύζι
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (ή ζωμός)
2 φλιτζάνια κοτόπουλο (ή ζωμός λαχανικών, ζεστός)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζ. τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες
Ρίξτε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο βρασμένο νερό και αφήστε τa να καθίσoyn έως ότου τα μανιτάρια μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά πριν τα κόψετε και κρατήσετε το νερό.
Εν τω μεταξύ, λειώστε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέστε τα φρέσκα μανιτάρια και το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν την υγρασία τους, περίπου 10-15 λεπτά.
Προσθέστε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα μανιτάρια, το σκόρδο και το θυμάρι και σοτάρετε μέχρι να τα αρωματίσετε, περίπου ένα λεπτό.
Προσθέστε το ρύζι και τσιγαρίστε το μέχρι να αρχίσει να γίνεται ημιδιαφανές, περίπου 1-3 λεπτά.
Προσθέστε το κρασί, ξύστε το κάτω μέρος της κατσαρόλας, ξύνοντας τα καφέ κομμάτια από τον πάτο της με ένα ξύλινο κουτάλι, ενώ το κρασί ανακατεύετε.
Ανακατεύουμε το νερό μανιταριών που κρατήσαμε και ανακατεύουμε συνεχώς για να απορροφηθεί από το ρύζι προτού κάνεις το ίδιο και με το ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά.
Ανακατεύουμε το βούτυρο και το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν στο ριζότο πριν προστεθεί το αλάτι και το πιπέρι.
Επιλογή: Παραλείψτε τα αποξηραμένα μανιτάρια αν δεν μπορείτε να τα βρείτε.
Επιλογή: Αντί να μουσκεύετε τα αποξηραμένα μανιτάρια και να τα κόβετε, μπορείτε να τα αλέσετε σε σκόνη ενώ είναι στεγνά και προσθέστε τη σκόνη μαζί με το ζωμό!
Προαιρετικά: Πασπαλίστε με λίγο λάδι τρούφας…. Εάν θέλετε να κάνετε το πιάτο πιο Gr ante!