Υλικά
για τα κεφτεδάκια:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
2 χοντρές φέτες ψωμί, μουλιασμένες
1 αβγό
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Λίγο κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι
για τη σάλτσα ντομάτας:
5-6 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και περασμένες από τον τρίφτη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
Αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο
Επιπλέον υλικά:
4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μέτριες φέτες κατά μήκος
Ελαιόλαδο
Προαιρετικά: τυρί φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώστε καλά. Πλάστε μακρόστενα κεφτεδάκια.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αραδιάστε τις φέτες μελιτζάνας, αλείψτε με ελαιόλαδο και ψήστε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Παράλληλα, ψήστε τα κεφτεδάκια σε ένα άλλο ταψί για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του (προσοχή
να μην καεί). Προσθέστε τη φρέσκια ντομάτα, λίγο νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σιγοβράστε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Τυλίξτε κάθε κεφτεδάκι σε μια φέτα μελιτζάνας. Τοποθετήστε τα ρολάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος με το τυλιγμένο μέρος προς τα κάτω. Περιχύστε με τη σάλτσα ντομάτας.
Σκεπάστε το σκεύος με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί ή καπάκι και ψήστε στους 200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.
Προαιρετικό: Προς το τέλος του ψησίματος, προσθέστε τυρί φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας και ψήστε μέχρι να λιώσει.
Η Συνταγή είναι της κας Sofia Katsivelos
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Νηστίσιμα Ρολάκια Κανέλας
Αυτά τα ρολάκια κανέλας είναι η τέλεια επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα γλυκό χωρίς τύψεις. Η ζύμη είναι αφράτη και μαλακιά, ενώ η γέμιση κανέλας και ζάχαρης είναι μεθυστική. Το γλάσο που τα περιλούζει τα κάνει ακόμα πιο λαχταριστά.
Τι μου άρεσε:
- Η ζύμη ήταν πολύ εύκολη στην παρασκευή και φούσκωσε τέλεια.
- Η γέμιση κανέλας ήταν πλούσια και αρωματική.
- Το γλάσο έδωσε στα ρολάκια μια ωραία γλυκιά γεύση και μια γυαλιστερή όψη.
- Τα ρολάκια ήταν αφράτα, μαλακά και ζουμερά.
- Ήταν μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για γλυκό.
Προτάσεις:
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στη γέμιση, όπως σταφίδες, καρύδια ή σοκολάτα.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλάσο με ζάχαρη άχνη.
- Μπορείτε να ψήσετε τα ρολάκια σε muffin tins για να φτιάξετε ατομικά ρολάκια.
Συνολικά, τα νηστίσιμα ρολάκια κανέλας είναι μια υπέροχη επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα νόστιμο και υγιεινό γλυκό. Σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα!
Βαθμολογία: 5/5
Θα τα ξαναφτιάξω σίγουρα!
Υλικά:
Για τη Ζύμη:
100 ml χλιαρό νερό
50 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
100 ml ελαιόλαδο
150 ml χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό
1 πρέζα αλάτι
Για τη Γέμιση:
50 γρ. φυτικό βούτυρο
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Για το Σιρόπι:
100 ml χυμό πορτοκάλι
100 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
Για τη Ζύμη:
Σε ένα μπολ, ρίξτε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατέψτε και αφήστε για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει η μαγιά.
Προσθέστε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλεύρι και το αλάτι.
Ζυμώστε για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
Για τη Γέμιση:
Σε ένα μπολ, λιωστε το φυτικό βούτυρο και ανακατεψτε την ζαχαρη και την κανελα.
Για το Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το χυμό πορτοκάλι, το νερό, τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλας.
Σιγοβράστε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Συναρμολόγηση:
Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο φύλλο.
Απλώστε το φυτικό βούτυρο πάνω στη ζύμη και πασπαλίστε με την ζαχαρη και την κανελα.
Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό και κόψτε τη σε ρολάκια περίπου 3 cm.
Τοποθετήστε τα ρολάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αφήστε τα ρολάκια να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Ψήστε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις βγουν από το φούρνο, περιχύστε τα ρολάκια με το ζεστό σιρόπι.
Καλή απόλαυση!
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στη γέμιση, όπως σταφίδες, καρύδια ή ψιλοκομμένα φρούτα.
Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τα ρολάκια με ζάχαρη άχνη.
Τα ρολάκια κανέλας μπορούν να φυλαχθούν σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες.