Ρολό χοιρινό φιλέτο με σάλτσα κρασιού
Σπανάκι, μανιτάρια και λουκάνικο μπέικον τυλιγμένο χοιρινό φιλέτο με σαλτσα κρασιού
Υλικά
2 χοιρινά φιλέτα 1,5 κιλών
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, μικρά κυβάκια
450 γρ σπανάκι, αφαιρούνται τα κοτσάνια και χοντροκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
450 gr μανιτάρια κρεμίνι, χοντροκομμένα
450 gr λουκάνικο, γλυκό, ήπιο ή καφτερό, αφαιρούνται τα περιβλήματα
1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
16 με 18 λωρίδες καπνιστό μπέικον
Σάλτσα κρασιού
2 κ.σ. βούτυρο
2 μικρά ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. τσαγιού ξηρό κρασί Marsala
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια υψηλή θερμοκρασία. Όταν το βούτυρο αφρίσει, προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σπανάκι και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και φρεσκοτριμμένο
πιπέρι. Βάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξει. Όταν κρυώσει αρκετά για να το πιάσετε, στύψτε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά και αφήστε το στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο και αφήστε το να λιώσει. Όταν αφρίσει, προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει, περίπου 90 δευτερόλεπτα.
Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να ψηθούν. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βγάλτε ένα φιλέτο από τη συσκευασία και στεγνώστε τα. Αφαιρέστε το ασημένιο δέρμα χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Κόβουμε το κέντρο του κρέατος κατά μήκος, αλλά μην το κόβουμε μέχρι τέρμα. Ανοίξτε το σαν βιβλίο και τοποθετήστε μεμβράνη πάνω από το κρέας. Χρησιμοποιήστε ένα σφυρί κρέατος ή ένα βαρύ τηγάνι για να λεπτυνετε το κρέας
Αφαιρούμε την πλαστική μεμβράνη και αλατοπιπερώνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάλτε μια στρώση από το μισό λουκάνικο πάνω στο χοιρινό αφήνοντας μια ίντσα γύρω γύρω ακάλυπτο.
Απλώνουμε μια στρώση από τα μισά μανιτάρια και μετά μια στρώση από το μισό μείγμα σπανακιού και κρεμμυδιού από πάνω. Πασπαλίζουμε με τις μισές νιφάδες τσίλι. Τυλίγουμε προσεκτικά το κρέας σε ρολό. Ξεκινώντας από τη μία άκρη, αρχίστε να τυλίγετε το κρέας σφιχτά με μια φέτα μπέικον, συνεχίζοντας προσθέτοντας φέτες μέχρι να φτάσετε στην άλλη άκρη. Τοποθετούμε σε ταψί με τη ραφή προς τα κάτω και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φιλέτο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Αλείφουμε με τους χυμούς του ταψιού και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά, αλευρώνοντας 2 με 3 φορές περισσότερο. Ανάβουμε το μπόιλερ και ροδίζουμε καλά το μπέικον.
Βγάζετε από το φούρνο και σκεπαζετε με το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το κόψετε προσεκτικά. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με την σάλτσα
Σαλτσα για χοιρινό
Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσουν, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, μια πρέζα αλάτι και τα σοτάρετε για 1/2 λ, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα. Πασπαλίζετε τα κρεμμύδια με το αλεύρι, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το κρασί, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου και σιγοβράζετε για 2 λ περίπου,
μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
Ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε, δοκιμάζετε την σάλτσα στο αλάτι και προσθέτετε αν και όσο απαιτείται. Σιγοβράζετε για 4-5 λ και είναι ετοιμη.
Καλή Επιτυχία