Το σάμαλι, ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά, είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις του παρελθόντος. Η υπέροχη υφή του, το άρωμα των εσπεριδοειδών και η γλυκιά του γεύση το καθιστούν ένα γλυκό που ξεχωρίζει
Υλικά:
Για το σάμαλι:
280γρ. σιμιγδάλι χοντρό
160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. ζάχαρη
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. νερό
2 κ.γ μπέικιν
1 κ.γ σόδα
1 κ.γ ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ κοφτό μαστίχα ή 30 ml λικέρ μαστίχα
Δύο βανίλιες
Αμύγδαλα ασπρισμένα
Για το σιρόπι:
800 γρ. νερό
800 g ζάχαρη
Μία φλούδα πορτοκαλιού
Μία φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το baking, τη σόδα, της βανίλιες, το ξύσμα, τη μαστίχα ή το λικέρ και τα ανακατεύουμε
Συνεχίζουμε σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χυμό με το νερό ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά τα στερεά μέσα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός το αφήνουμε σκεπασμένο 15 λεπτά προθερμαίνουμε το φούρνο και σε μία λαδωμένη λαμαρίνα 32άρα ρίχνουμε το μείγμα χαράζουμε σε κομμάτια όσο μπορούμε
Βάζουμε τα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα για 40 με 45 λεπτά, έχουμε φτιάξει το σιρόπι το οποίο το βράζουμε μόλις ξεκινήσει, ο βρασμός 5 με 6 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει μόλις βγάλουμε το σάμαλι από το φούρνο χαράζουμε κανονικά σιροπάρουμε το μισό σιρόπι αφήνουμε 5 λεπτά και μετά το υπόλοιπο για να πιει όλο το σιρόπι, το αφήνουμε μερικές ώρες να παγώσει και μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο
καλή σας επιτυχία
Η Συνταγή είναι της κας Ioanna Koulouri