Υλικά
(Για 2 κεικ των 500 γρ., φόρμες διαμέτρου 14 εκ. και ύψους 8 εκ.)
Ζύμη
300-320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
125 ml γάλα
12 γρ. νωπή μαγιά ή 4 γρ. ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
4 γρ. βανίλια
1 αυγό
1 κρόκος
70 γρ. βούτυρο
Γέμιση με ξηρούς καρπούς
250 γρ. καρύδια
120 γρ. ζάχαρη άχνη
40-60 ml γάλα
Πρέζα αλάτι
Σιρόπι για το μούλιασμα
50 γρ. ζάχαρη
50 ml νερό
Για το άλειμμα
1 αυγό + 1/2 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση
Ζεσταίνω το γάλα, διαλύω τη μαγιά, προσθέτω 1 κ.γ. ζάχαρη και 1 κ.γ. αλεύρι. Ανακατευω και αφήνω για 10 λεπτά να αφρίσει.
Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτω στο μπολ με την μαγια το υπόλοιπο γάλα, το αλάτι, το αυγό, τον κρόκο.
Σταδιακά προσθέτω το αλεύρι και ζυμώνω. Στο τέλος, προσθέτω το βούτυρο με τη ζάχαρη και ζυμώνω για 15 λεπτά.
Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για 1,5 ώρα σε λαδωμένο μπολ.
Καβουρδίζω τα καρύδια. Ζεσταίνω το γάλα, προσθέτω τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι.
Προσθέτω τα καρύδια και ανακατεύω μέχρι η γέμιση να γίνει σαν “λάσπη”.
Ανοίγω τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο. Απλώνω τη μισή γέμιση. Τυλίγω σε ρολό, κόβω κατά μήκος το ρολο εγκαρσια και πλέκω τα δύο μέρη σε κοτσιδα.
Τοποθετώ στη φόρμα και αφήνω να φουσκώσει για 40 λεπτά.
Βράζω τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά και αφήνω να κρυώσει.
Αλείφω τα κεικ με το αυγό και το γάλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C για 40-45 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα αλλειφω με το σιρόπι. Αφήνω να κρυώσουν στις φόρμες και μετά σε σχάρα.
Αφήνω τα κέικ να σταθεροποιηθούν για μερικές ώρες πριν τα κόψω.
Συμβουλές
Ο χρόνος ψησίματος και η θερμοκρασία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον φούρνο.
Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα στη γέμιση.