Σήμερα, θα σας δείξω πώς φτιάχνω τρία κλασικά συνοδευτικά για ψάρι: σκορδαλιά, αλιάδα και κουρκούτι. Είναι ιδανικά για την 25η Μαρτίου, αλλά και για κάθε φορά που θέλω να απολαύσω ένα νόστιμο ψάρι με την οικογένειά μου.

Υλικά

Σκορδαλιά 👇
Μισό καρβέλι ψωμί (μουσκεμένο και καλά στιμένο)
1 κγλ αλάτι
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 κσ ξύδι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο περίπου

Αλιάδα 👇
6 πατάτες βρασμένες σε 1 λίτρο νερό
(Ζωμός λαχανικών ή ζωμός ψαριού)
Λίγο αλάτι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
4 -6 σκελίδες σκόρδο
Ζωμός από τις πατάτες, σιγά σιγά τον ρίχνουμε
Χυμό Λεμόνι 🍋

Κουρκούτι 👇
1 κουτί μπύρα 🍺 330ml
Λίγο αλάτι
1 κγλ κουρκουμά
1+1/2 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι Μπεικιν
Αλεύρι για το πανάρισμα γύρω στο ένα ποτήρι

Εκτέλεση

Σκορδαλιά:
Βάζω το σκόρδο, το αλάτι και λίγο ελαιόλαδο στο μουλτι και τα χτυπάω καλά.
Προσθέτω το μουσκεμένο ψωμί, το ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Χτυπάω μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα εάν το βλέπετε στεγνο συμπληρώνετε λάδι.

Αλιάδα:
Βάζω το σκόρδο, το αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και λίγο ζωμό από τις πατάτες στο μπλεντερ και τα χτυπάω καλά.
Προσθέτω στο μούλτι τις βρασμένες πατάτες(στο ζωμό που τις έβρασα έριξα μείγμα λαχανικών) το μειγμα σκόρδου και λιγο ζωμό
απο τις πατάτες λιγο λιγο μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Προσθέτω χυμό λεμονιού και ανακατεύω.

Κουρκούτι:
Σε ένα μπολ, ανακατεύω την μπύρα, το αλάτι, τον κουρκουμά, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύω μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Σ ένα μπολ βάζω το αλεύτι και το αλλατιζω. Αλευρώνω τα κομμάτια του ψαριού.
Τα βουτάω στο χυλό και τα τηγανίζω σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν.

Συμβουλές
Για πιο έντονη γεύση σκόρδου, χρησιμοποιήστε περισσότερες σκελίδες.
Το κουρκούτι γίνεται πιο τραγανό αν χρησιμοποιήσετε παγωμένη μπύρα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα ψάρια, όπως φετα ψαρι, γλώσσα ή γλαυκο.
Μην τηγανίζετε πολλά κομμάτια ψαριού ταυτόχρονα, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.