Σουτζουκάκια Σμυρνέικα αυτά τα αρωματικά κεφτεδάκια με τη χαρακτηριστική τους σάλτσα ντομάτας, συνδυάζουν μοναδικά την πικάντικη γεύση των μπαχαρικών με την απαλότητα του κιμά
Υλικά
50 ml ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
250 γρ. χοιρινό κιμά
200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
100 ml γάλα
1 αυγό
αλάτι
1 πρέζα μπούκοβο
1 ½ κ.γ. κύμινο
1 πρέζα πιπέρι
δυόσμο
20 ml κρασί λευκό η κόκκινο
50 ml σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
2 φύλλα δάφνης
250 ml νερό
1 κύβο
400 γρ. κονκασέ τομάτας ή 2 τομάτες ψιλοκομμένες
½ κ.γ.
2 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση
Για τα σουτζουκάκια
Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι και το σκόρδο.
Σε ένα μεγάλο μπολ θα ρίξουμε όλα τα υγρά υλικά μας. Το λάδι με το σκόρδο, το γάλα,το αυγό. Ανακατεύουμε με το σύρμα για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε και το ψωμί σε κομμάτια, το κύμινο, το μπούκοβο και τον δυόσμο ψιλοκομμένο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μέχρι να λιώσει τελείως το ψωμί.
Προσθέτουμε στο μείγμα αρκετό αλάτι και πιπέρι και τους δύο κιμάδες.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας σε οβάλ σχήμα και τα τοποθετούμε στο ταψάκι. (περίπου 30-50 γρ. το καθένα)
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε σπορέλαιο και περιμένουμε 1 λεπτό να κάψει.
Τοποθετούμε ένα- ένα τα σουτζουκάκια μας μέσα στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μας μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. (για περίπου 5 λεπτά)
Μεταφέρουμε τα σουτζουκάκια μας σε ένα ταψί ή σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
Αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και βάζουμε και το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Περιμένουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Μόλις καραμελώσει, ρίχνουμε 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ τομάτας και σοτάρουμε καλά τουλάχιστον 1-2 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε κανέλα, φύλλα δάφνης, 1 κύβο, τη ντομάτα και το νερό. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε μέσα και τα σουτζουκάκια σβήνουμε με το κρασί ,
Καπακώνουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα και τα σουτζουκάκια μας να είναι έτοιμα.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια μας με ρύζι μπασμάτι και φρέσκο δυόσμο!
H συνταγή είναι από την σελίδα Pipi’s House κάντε ένα Like