Σουφρόπιτα

Σουφρόπιτα! Τυρόπιτα….Με τυριά που έχουν περισσέψει και σπασμένο φύλλο….

Υλικά

1 κιλό διάφορα τριμμένα τυριά φέτα, γραβιέρα και γκούντα
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
1 ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμύδι
λίγο πιπέρι
1 πακέτο φύλλο
Λίγο λιωμένο βούτυρο

Γέμιση
2 φλιτζάνια γάλα ή 1 φλιτζάνι γάλα 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
4 αυγά
αλάτι, πιπέρι
λίγη κανέλα.

Εκτέλεση

Σ ένα μπολ βάζω τα τριμμένα τυριά

Πρόσθεσα το σουσάμι το κρεμμύδι και λίγο πιπέρι…το μείγμα τυριών ήταν αρκετά αλμυρό
Ανακατέυω


Σ ενα ταψακι απλώνω τα σπασμένα αποξηραμένα φύλλα και εριξα λίγο λιωμένο βούτυρο πάνω στο φύλλο.


Εκανα 2 Στρώσεις από φύλλο και τυρί

Για την γέμιση έφτιαξα ένα κουρκούτι

Σ ενα μπολ έβαλα το γάλα ή 1 φλιτζάνι γάλα 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Προσθέστε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα.


Ρίξτε το πάνω από το φύλλο
Βάλτε το στο ψυγείο
Το αφήνω στο ψυγείο για 3 ώρες…


Ψήστε στους 180° για 45 λεπτά, ελέγξτε αν είναι σφιχτό… προσθέστε 5 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει χρώμα από πάνω στο γκριλ.

H Συνταγή είναι της Georgia Papaconstantinou-Serhan

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυροπιτάρια με φέτα τηγάνι

Τυροπιτάρια με φέτα

Υλικά

για τη ζύμη:

450 ml. νερο
1/2 κύβο μαγιά (20 γρ.)
1 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδια
1 κουτ.γλ ζάχαρη
1 κουτ.γλ αλάτι
1 κιλό αλεύρι και λίγο ακόμα για το τρίψιμο
τυρί και λάδι για τη γέμιση
Βουτυρο ή λαδι για επάλειψη

Παρασκευή:

* Το κοσκινισμένο αλεύρι τοποθετείται σε βαθύ μπολ.
* Γίνεται μια λακούβα στην οποία τοποθετείται το αλάτι, η ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι και το χλιαρό νερό. Προστίθεται η μαγιά. 
* Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδης μπάλα, στη συνέχεια την απλώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε ξανά – για να έχουμε μια απαλή, ελαστική ζύμη.
* Αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος και σκεπασμένο.
* Χωρίζουμε σε 10-12 μπάλες.

* Κάθε ένα ανοιγετε σε μια λεπτή φύλλο-κρούστα (καλά, όχι τόσο πολύ ώστε να μπορούμε να διαβάσουμε μια εφημερίδα μέσα από αυτό, αλλά και πάλι – θα πρέπει να είναι λεπτή)
* Αλείφουμε κάθε φύλλο με 1-2 κουταλιές λάδι, πασπαλίζουμε με τυρί και τυλίγουμε και από τις τέσσερις πλευρές να σχηματιστεί ένα τετράγωνο.
* Τα έτοιμα τετράγωνα τα αφήνουμε στην άκρη σε χαρτί ή πετσέτα και μόνο όταν είναι όλα έτοιμα ψήνονται. (αφού είναι αλευρωμένα δεν κολλάνε και για να μην στεγνώσουν καλό είναι να τα σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί).

* Όταν όλα είναι έτοιμα, ζεσταίνουμε ένα χοντρό τηγάνι με αντικολλητική επικάλυψη
* Αλείφονται από τη μία πλευρά με το λιωμένο βούτυρο και τα βάζουμε να ψηθούν στο σάκα (η εστία ή η φωτιά να είναι δυνατή). Λίγο πριν αναποδογυριστούν, λαδώνονται και από την πάνω πλευρά και μετά αναποδογυρίζονται και ψήνονται και από αυτή.

Καλή Επιτυχία