Σπανακοπιτάκια με φύλλο κρουστας
**************************************
Συνταγή της Mari Glasgow
Υλικά για 25 – 30 σπανακοπιτάκια
450 γρ φύλλο κρούστας
Βούτυρο ή ελαιόλαδο για άλειμμα
Για γέμιση
**********
450 γρ σπανάκι φρέσκο, πλυμένο, στεγνωμένο και ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό
2 αυγα
350 γρ τυρί φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ τυρί τσένταρ, προαιρετικά
2-3 κουταλιές της σούπας ελληνικό γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ρύζι ή 1 κουταλιά της σούπας τραχανά
Αλάτι για γεύση (προσεκτικά)
Για την επικάλειψη των φύλλων
************************
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
(Χρησιμοποίησα μείγμα με λιωμένο βούτυρο)
1 κρόκος αυγού + 1 κ.γ γάλα
Λίγο σουσάμι, προαιρετικά
Εκτέλεση
*****************************
1- Ετοιμάζουμε τη γέμιση σύμφωνα με τη συνταγή. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
2- Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.Εάν θέλετε, χρησιμοποιήστε μόνο ελαιόλαδο.
3- Κόβουμε τη ζύμη φιλο σε 4 ίσα μακρόστενα σχήματα. Αλείφουμε με λάδι και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας μείγμα σπανακιού.
4- Ξεκινήστε να τυλίγετε ανα 2 φύλλα τα πιτάκια σε σχήμα τριγώνου. Κάνετε αυτό μέχρι να τελειώσετε όλο το φύλλο.
5- Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τα τρίγωνα σπανακιού.
6- Αλείψτε από πάνω με πλύσιμο αυγών. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, προαιρετικά.
7- Ψήνετε τα Σπανακοπιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
8- Βγάζετε από το φούρνο και τα σερβίρετε ζεστά όπως θέλετε!!
Καλή Απολαυση!
Συνταγή της Mari Glasgow
Greek Style Food από τη Mari Glasgow