H συνταγή είναι από το κανάλι Σπιτικά & Νόστιμα απο την Βάσω στο τέλος της συνταγής υπάρχει και βίντεο
Υλικά:
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι κίτρινο σταρένιο
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
650ml νερό
Ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
2 πράσα ψιλοκομμένα
6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
400 γραμμάρια φέτα τριμμένη
Εκτέλεση:
για το Φύλλο:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ανοίγουμε λακουβίτσα στο κέντρο.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.
Πλάθουμε τα κομμάτια σε μπαλάκια, τα τοποθετούμε σε λαδωμένη πιατέλα, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη
και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 1 ώρα (ή από την προηγούμενη μέρα στο ψυγείο).
Γέμιση:
Ρίχνουμε το αλάτι στο σπανάκι και το πιέζουμε να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη φέτα.
Συναρμολόγηση:
Ανοίγουμε τα μπαλάκια της ζύμης σε λεπτά φύλλα με τη βοήθεια ενός πλάστη.
Σουρώνουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε σε μια καθαρή πετσέτα.
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε στο ταψί 2 σουρωμένα φύλλα και το απλωνουμε να καλυψει το ταψί και το λαδώνουμε.
Προσθέτουμε γέμιση και από πάνω άλλο ένα φύλλο λαδωμένο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία φύλλο – λαδι – γεμιση μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Κλείνουμε την πίτα με δύο φύλλα, λαδώνοντας ενδιάμεσα.
Περιχύνουμε την πίτα με το ζουμάκι από τη γέμιση και λίγο ελαιόλαδο.
Χαράζουμε την πίτα.
Ψήσιμο:
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για μία ώρα.
Καλή όρεξη!