Η σπανακόπιτα με άγρια χόρτα φρέσκια και γεμάτη γεύση. Ο συνδυασμός των άγριων χόρτων, του τυριού και του φύλλου δημιουργεί μια πίτα με πλούσια γεύση και μοναδικό άρωμα.
Υλικά:
Για τη γέμιση:
2 κιλά άγρια χόρτα (σπανάκι, σεσκλα, λάπατα, παπαβρακάκια, τσουκνίδες, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθο, μαϊντανό, καυκαλίδες, πράσο, γαρτζόνια, παπαρούνες)
2 αυγά
700 γραμμάρια τυριά (φέτα και ανθότυρο)
1 φλιτζάνι τραχανά ή ρύζι (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
1 κσ Μείγμα λαχανικών
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
2 ποτήρια νερό χλιαρό
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
Αλάτι
“μια παραδοσιακή εκδοχή της σπανακόπιτας, με μια ποικιλία από άγρια χόρτα που μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με την περιοχή και την εποχή.”
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε καλά τα άγρια χόρτα, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Bάζουμε αλάτι στα χόρτα που το έχουμε κόψει και τα τρίβουμε με το χέρι έτσι ώστε να βγούνε τα ζουμιά και να χύσουμε το ζουμί
Στραγγίζουμε καλά και τα στύβουμε για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα στραγγισμένα χόρτα, τα αυγά, τα τριμμένα τυριά, τον τραχανά (ή το ρύζι) και το μείγμα λαχανικων.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με το γούστο μας.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα. Λαδώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε το ένα φύλλο, προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Κλείνουμε καλά τις άκρες και λαδώνουμε την επιφάνεια. Ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
H Συνταγή είναι της κας Ioanna Koulouri