Σήμερα θα σας δείξω πως φτιάχνω τις σπανακόπιτες μου, με χειροποίητο φύλλο και δύο διαφορετικές γεμίσεις. Μία μόνο με σπανάκι και μία με σπανάκι και φέτα. Είναι τέλειες για σνακ, για ορεκτικό ή για ένα ελαφρύ γεύμα!

Υλικά

Για το φύλλο:
1 αυγό ολόκληρο
1 κρόκος αυγού
100 ml ελαφρύ λάδι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
250 ml χλιαρό νερό
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση:
1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
Μπόλικο άνηθο, ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Πιπέρι
Λίγο αλάτι
2 αυγά, χτυπημένα
200 γρ. φέτα, τριμμένη (για τη μεγάλη πίτα)

Για το άλειμμα:
1 αυγό, χτυπημένο με λίγο νερό
Λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση

Για το φύλλο
Aνακάτεψα το αυγό , κρόκο,100ml. λάδι ελαφρύ, ξηρή μαγιά σε 250ml.χλιαρό νερό διέλυσα το αλάτι και το πρόσθεσα.
Τέλος λίγο λίγο το αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο και ζύμωσα 10 λεπτά περίπου.
Σκέπασα και την άφησα 1 ώρα να διπλασιαστεί.
Χώρισα σε μπαλάκια και τα άνοιξα φύλλα με νισεστέ.

Έστησα τις πίτες μου και τις άλειψα αυγό με λίγο νεράκι και βούτυρο λιωμένο.

Για τη γέμιση….
Σοτάρω τα κρεμμύδια, πράσο κι αφού κρυώσουν τα ανακατεύω με το σπανάκι που έχω πλύνει και στραγγίσει καλά, μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο μαϊντανό, πιπέρι και λίγο αλάτι.
Πρόσθεσα 2 αυγά χτυπημένα . Αφαιρώ λίγη γέμιση για την στριφτή

και στην υπόλοιπη προσθέτω την φέτα.
Για την μεγάλη πίτα έβαλα δύο φύλλα κάτω καλά λαδωμένα,φύλλο-γέμιση δύο φορές και επάνω άλλα τρία .. λαδωμένα.
Ψήνονται στους 170 βαθμούς και φυσικά περίσσεψαν λιγά ζυμαράκια και για άλλη πιτούλα!!!

Η Συνταγή είναι της αγαπημένης φίλης Ελινα Σκλαβου