Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Κάθε χρόνο φτιάχνω γλυκο βερίκοκο! Είναι μια τόσο απλή, δοκιμασμένη συνταγή που βγαίνει πάντα τέλεια. Αγοράζω τα βερίκοκα από τη λαϊκή, διαλέγοντας εκείνα που δεν είναι πολύ ώριμα, αλλά σφιχτά. Για να φτιάξουμε το γλυκό βερίκοκο, χρειαζόμαστε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μια λεκάνη. Εγώ δεν φτιάχνω ποτέ πάνω από 2-3 κιλά τη φορά. Είναι η τέλεια γεύση του καλοκαιριού που κλείνουμε σε βαζάκια!

Γλυκό Βερύκοκο

Γλυκό Βερύκοκο
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 30 minutes
Additional Time 10 hours
Total Time 12 hours

Ingredients

Για να ετοιμάσουμε το γλυκό Βερίκοκο θα χρειαστούμε:

  • 2-3 κιλά βερίκοκα (σφιχτά, όχι πολύ ώριμα)
  • 2-3 κιλά ζάχαρη (αναλογία 1 προς 1 με τα βερίκοκα, μπορείτε να βάλετε και λιγότερη ανάλογα με τη γλυκύτητα των βερίκοκων και πού θα την αποθηκεύσετε)
  • Μια πρέζα κιτρικό οξύ (ξινό)

Instructions

Η διαδικασια για την μαρμελαδα βερικοκο ειναι η εξης:

  1. Βημα 1: Καθαριζουμε τα βερικοκα, αφαιρουμε τα κουκουτσια και τα κοβουμε στη μεση. τα βαζουμε σε μια μεγαλη κατσαρολα η λεκανη.
  2. Βημα 2: Προσθετουμε τη ζαχαρη πανω απο τα κομμενα βερικοκα, σε αναλογια 1 προς 1 (ενα κιλο ζαχαρη για ενα κιλο βερικοκα). αφηνουμε τα βερικοκα με τη ζαχαρη να σταθουν ολη νυχτα.
  3. Βημα 3: Το επομενο πρωι, φερνουμε το μειγμα σε βρασμο σε μετρια φωτια, ανακατευοντας απαλα για να μη κολλησει.
  4. Βημα 4: Αφαιρουμε την κατσαρολα απο τη φωτια και αφηνουμε να κρυωσει εντελως. Βεβαιωνομαστε οτι ειναι σκεπασμενη με καπακι.
  5. Βημα 5: Οταν εχει κρυωσει τελειως, την ξαναφερνουμε σε βρασμο.
  6. Βημα 6: Αυτη τη διαδικασια του βρασμου και της πληρους ψυξης την επαναλαμβανουμε 3 φορες. τα βερικοκα θα απορροφησουν το σιροπι και θα γινουν διαφανη.
  7. Βημα 7: Την 4η φορα που θα βρασουμε τα βερικοκα, τα φερνουμε σε βρασμο και προσθετουμε μια πρεζα κιτρικο οξυ. μπορουμε να τα βρασουμε για λιγα λεπτα ακομα και μετα να τη κλεισουμε σε αποστειρωμενα βαζα.
  8. Βημα 8: Για να φτιαξουμε μαρμελ?δα, ενα μερος του γλυκο? το χτυπαμε με το μπλεντερ χειρος μεχρι να γινει πουρες, το ξαναφερνουμε σε βρασμο και το κλεινουμε σε βαζα. Αυτη βγαινει ενα αληθινη, πηχτ? μαρμελ?δα και με εντονη γευση.
  9. Βημα 9: Αποθηκευουμε το γλυκ? σε θερμοκρασια δωματιου σε ενα ντουλαπι κουζινας.

Αποστειρωση βαζων: καθαρα, βρεγμενα βαζα τα βαζουμε σε ενα ταψι σε κρυο φουρνο, αναβουμε στους 120 °C, οταν ο φουρνος ζεσταθει, τα αφηνουμε για 15-20 λεπτα, σβηνουμε - τα βαζα ειναι ετοιμα. τα καπακια τα βυθιζουμε σε νερο και τα φερνουμε σε βρασμο, η απλα τα αφηνουμε σε ζεστο νερο για λιγα λεπτα.

Notes

Για να γίνει το γλυκό βερύκοκο πραγματικά ακαταμάχητο, έχω μερικά τιπς για εσάς:

Επιλογή Βερίκοκων: Διαλέξτε βερίκοκα που είναι σφιχτά αλλά ώριμα. Αν είναι πολύ ώριμα, θα διαλυθούν πολύ εύκολα.

Αναλογία Ζάχαρης: Η αναλογία 1 προς 1 είναι κλασική, αλλά αν τα βερίκοκα είναι πολύ γλυκά ή θέλετε μια πιο ελαφριά μαρμελάδα, μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη. Να θυμάστε ότι η ζάχαρη λειτουργεί και ως συντηρητικό.

Η Διαδικασία των "Βρασμών": Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι οι επαναλαμβανόμενοι βρασμοί με την ψύξη ενδιάμεσα. Αυτό βοηθάει τα βερίκοκα να απορροφήσουν σιγά-σιγά το σιρόπι, να μείνουν "ολοκληρα" (αν θέλετε) και να γίνουν διάφανα και λαμπερά.

Κιτρικό Οξύ: Το κιτρικό οξύ (ή λίγος χυμός λεμονιού) βοηθάει στο να "δέσει" καλύτερα το γλυκό και να διατηρήσει το φωτεινό της χρώμα.

Κουκούτσια Βερίκοκου: Παλιά έβαζαν και κουκούτσια βερίκοκου, αλλά τότε το γλυκό χρειαζόταν δροσερό μέρος για αποθήκευση. Αν το κάνετε, να θυμάστε ότι τα κουκούτσια περιέχουν αμυγδαλίνη (κυάνιο) και χρειάζονται προσοχή στην ποσότητα. Είναι ασφαλέστερο να τα αποφύγετε, ειδικά αν δεν έχετε δροσερό μέρος αποθήκευσης.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή