Υλικά:
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
2γρ. κιτρικό οξύ (ή ξινό)
150 γρ. κορν φλάουρ
Πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Ξύσμα από δύο λεμόνια
Ζάχαρη άχνη ή ινδοκάρυδο για πασπάλισμα
Λίγο λάδι και αλεύρι για το ταψί
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξινό σε δυνατή φωτιά για περίπου 25 λεπτά.
Σε ένα μπολ, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό.
Αφού βράσει το σιρόπι, προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα και να αποκτήσει
την υφή που θέλουμε.
Αφού πήξει το λουκούμι, προσθέτουμε το πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά.
Για να ελέγξουμε αν το λουκούμι είναι έτοιμο, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα με ένα κουτάλι, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και τη
πιέζουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας. Αν σχηματίσει μια μπάλα χωρίς να κολλάει, είναι έτοιμο.
Αλείφουμε ελαφρά ένα μικρό ταψί με λάδι και αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το λουκούμι και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή ινδοκάρυδο.
Αφήνουμε το λουκούμι στο ψυγείο για όλο το βράδυ να κρυώσει καλά.
Την επόμενη μέρα, κόβουμε το λουκούμι σε κυβάκια και τα πασπαλίζουμε ξανά με ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με λίγο κορν φλάουρ ή με ινδοκάρυδο.
Αν θέλετε το λουκούμι με άρωμα τριαντάφυλλο στο τέλος όταν πήξει ρίξτε κόκκινο χρώμα
ζαχαροπλαστικής και 35 ml ροδονερο. Αν το θέλετε με άρωμα μαστίχας ρίξτε 2. κ.γλυκου μαστίχα σε σκόνη και μη βάλετε καθόλου χρώμα ζαχαροπλαστικής.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ!!
Η Συνταγή είναι της Kleoniki Niki