H Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Φτιάξε το πιο νόστιμο σπιτικό τυρί με φρέσκο γάλα αγελαδινό! Μια συνταγή απλή και γρήγορη για όλους.
Υλικά:
6 λίτρα φρέσκο γάλα αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή πυτιά
Μια παλιά μαξιλαροθήκη (καθαρή)
Ένα σουρωτήρι
Μια μεγάλη κατσαρόλα
Βάρος (π.χ. ένα τούβλο τυλιγμένο σε πλαστική σακούλα)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει μια θερμοκρασία άνετη για το μικρό δαχτυλακι (περίπου 35°C).
Διαλύουμε την υγρή πυτιά σε 1 κσ νερο και την προσθέτουμε στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε ήσυχη για περίπου 1 ώρα.
Τώρα που εχει πηξει το γαλα παιρνω ενα μαχαίρι και το χαρασω μεχρι κατω οριζόντια και καθετα
Το γάλα μεσα σε 10 λεπτά θα αρχίσει να χωρίζεται σε στερεό και υγρό μέρος.
Χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι που έχουμε στρώσει με την μαξιλαροθήκη ή τουλουπάνι αν έχετε, στραγγίζουμε το πήγμα από το υγρό.
Στην συνέχεια ανασηκώνουμε την μαξιλαροθηκη την στριβουμε να σφραγίσει και πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο και ένα βάρος για να στραγγίξει καλά όλο το υγρό περίπου σε 3 ωρες (φροντιστε να εχετε μια μεγαλη κατσαρόλα κατω απο το σουρωτηρι για να μη σα χυθουν υγρα)
Αφαιρουμε το βάρος και βάζω την μαξιλαροθληκη με το τυρι σε ενα αλλο καθαρο σουρωτήρι με μια κατσαρολίτσα απο κάτω και το αφήνουμε το τυρί στο ψυγείο αφού βάλουμε απο επανω το βάρος για τουλάχιστον 8 ώρες, ή ακόμα και όλη τη νύχτα, για να σφίξει και να πάρει τη μορφή του.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε το τυρί από τη μαξιλαροθήκη και σερβίρουμε με λάδι αλάτι και ρίγανη.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε ότι μυρωδικά ή μπαχαρικά σας αρέσουν.
Όσο το τυρί μένει στο ψυγείο τόσο σκληραίνει.
Βεβαιώσου ότι όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις είναι καθαρά.
Η διαδικασία του στραγγίσματος και της ωρίμανσης απαιτεί χρόνο.
Μην βιαστείς να αφαιρέσεις το βάρος πριν περάσουν τουλάχιστον 8 ώρες.