Υλικά

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(εγώ έβαλα 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 300γρ. σταρένιο κίτρινο)
50γρ. σιμιγδάλι ψιλό
400γρ. περίπου νερό χλιαρό
4 κσ. ελαιόλαδο
2-3 κσ. ξίδι
1κγλ. αλάτι

Γεμίση
1 κιλό σπανάκι
4 πράσα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 αυγά
1/2 ματσάκι μυρώνια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι δυόσμο φρέσκο
250 γρ. φέτα χοντροτρμμένη
100-150 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
2κσ. ρύζι ή τραχανάς

Εκτέλεση

Σε λεκάνη βάζω το αλεύρι και το σιμιγδάλι, κάνω λακκούβα και ρίχνω το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και ρίχνω σιγά σιγά το νερό μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή που να κολλάει λίγο. Την σκεπάζω και την αφήνω να ξεκουραστεί μισή έως μια ώρα σκεπασμένη.
Στο μεταξύ ετοιμάζω την γέμιση. Πλένω και ψιλοκόβω το σπανάκι, τα πράσα και τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβω και τα μυρωδικά. Αυτός ο συνδυασμός των τριών μυρωδικών, θα δώσει απίστευτη γεύση και άρωμα στην πίτα μου. Όλα τα λαχανικά μου τα έχω από πριν στραγγίξει καλά.

Ρίχνω πρώτα στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, ξερό και φρέσκο και τα πράσα και τα αχνίζω με ελάχιστο νεράκι. Μετά τους ρίχνω λίγο ελαιόλαδο, τα ανακατεύω λίγο και ρίχνω και το σπανάκι και τα μυρωδικά ίσα να μαραθούν. Κατεβάζω από τη φωτιά, ρίχνω αλάτι και λίγο πιπέρι και αφήνω λίγο να κρυώσει το μίγμα. Αφού κρυώσει, χτυπάω τα αυγά σε μπολ και προσθέτω και τα τυριά ανακατεύοντας απαλά.

Τα αδειάζω μέσα στην κατσαρόλα με το σπανάκι και ανακατεύω απαλά. Ρίχνω και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Η γέμιση είναι έτοιμη. Αν έχει υγρά, ρίχνω λίγο τραχανά η λίγο ρύζι.
Ανοίγω με τη ζύμη μου ένα ένα τα φύλλα μου αλευρώνοντάς τα, βάζω γέμιση κατά μήκος σε μια πλευρά του φύλλου και τυλίγω σε ρολό. Το στρίβω, το κάνω σαλιγκάρι και το τοποθετώ στο κέντρο του ταψιού το οποίο έχω λαδώσει καλά. Το λαδώνω καλά το κάθε ρολό και τοποθετώ το δεύτερο. Χρησιμοποιώ ταψί 38 εκ. Στο τέλος ραντίζω νε λίγο νεράκι και βάζω την πίτα στον φούρνο στους 190- 200 βαθμούς πάνω κάτω θέρμανση για 1 ώρα περίπου, ελέγχοντας να ψηθεί και από κάτω.
Γίνεται τραγανή και μυρωδάτη!!!

H συνταγή είναι της κας Δεληγιάννη Κατερίνα