Μια κολοκυθόπιτα διαφορετική που συνδυάζει όμορφα την έντονη γεύση και τα αρώματα του καπνιστού με την ήπια γεύση των κολοκυθιών. Φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγη πιπεριά Φλωρίνης βάζουν τις δικές τους πινελιές χρωματικά & γευστικά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

Υλικά (για 1 πίτα σε ταψί 32 εκ.)

  • 375 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα & στραγγισμένα
  • 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 75 γρ. καπνιστή χοιρινή μπριζόλα, σε κύβους
  • 75 γρ. καπνιστό Μετσοβόνε τριμμένο
  • 1 μικρό αυγό
  • 1,5 κ.σ. τραχανάς
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 δόση φύλλα Νο1 (2 φύλλα)
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια με ½ κ.γ. αλάτι μέσα σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε για 1 ώρα. Πιέζουμε καλά για να στραγγίσουν όλα τα υγρά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το τυρί, τα κρεμμυδάκια, το καπνιστό χοιρινό και την πιπεριά. Συνεχίζουμε με το αυγό και τον τραχανά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε διαστάσεις περίπου 40×50 εκ.

Αν θέλουμε νοστιμίζουμε τη γέμιση με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι διαμέτρου 32 εκατοστών.

Με ένα κουτάλι βάζουμε γέμιση κατά μήκος των μικρότερων πλευρών του φύλλου. Τυλίγουμε τη μια πλευρά σε ρολό μέχρι τη μέση. Το ίδιο κάνουμε και απ’ την άλλη πλευρά.

Κόβουμε το φύλλο στη μέση έτσι ώστε να έχουμε δύο ρολά. Τεντώνουμε κάθε ρολό προσεχτικά μέχρι να διπλασιαστεί σε μήκος.

Τυλίγουμε το πρώτο ρολό σε σπείρα και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.

Πιάνουμε την άκρη του δεύτερου ρολού και προσεχτικά το μεταφέρουμε μέσα στο ταψί, τυλίγοντάς το γύρω απ’ το προηγούμενο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο και γεμίζουμε το ταψί μας.

Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και την τρυπάμε με ένα πιρούνι για να μπορούν να εξατμίζονται τα υγρά της καθώς ψήνεται. Έτσι τα φύλλα θα γίνουν πιο τραγανά..

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Συνοδέψτε την με ένα τσιπουράκι και καλή σας όρεξη!

  • Ο τραχανάς θα απορροφήσει από τη γέμιση την περιττή υγρασία. Μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με σιμιγδάλι ή ρύζι.

Tips

  • Αν το φύλλο σκιστεί, κόβουμε ένα κομματάκι από την άκρη και το χρησιμοποιούμε για να κλείσουμε την τρύπα.
  • Μπορούμε να διατηρήσουμε την πίτα -ψημένη ή άψητη- στην κατάψυξη για ένα μήνα, αφού την τυλίξουμε καλά με μεμβράνη τροφίμων. Την τοποθετούμε από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο για να ξεπαγώσει σωστά, είτε για να την ψήσουμε είτε για να την ζεστάνουμε..

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜεσογειακοί κεφτέδες σε κόκκινη σάλτσα…
Επόμενο άρθροΣιροπιαστά κουλουράκια με Σιμιγδάλι