H συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Υλικά:

Βασιλικός
Αλεύρι σκληρό (13% πρωτεΐνη και πάνω)
1 σφηνάκι Αγιασμός
Νερό εμφιαλωμένο
Μπολ
Καθαρή πετσέτα

Εκτέλεση:

1η Ημέρα (ανάπιασμα):

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε:
3 κουταλιές σούπας αγιασμός
3 κουταλιές σούπας νερό
5 κουταλιές σούπας αλεύρι σκληρό
Ανακατευουμε με ένα αυγοδάρτη να διαλυθεί το αλεύρι και να σφίξει λίγο
Τοποθετούμε ένα κλαδάκι βασιλικό σε σχήμα σταυρού πάνω στο μείγμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι την επόμενη μέρα.

2η Ημέρα (ανάπιασμα):

Βγάζουμε το βασιλικό και δε τον πετάμε τον αφήνουνε σ ενα πιάτο
Προσθέτουμε στο μείγμα:
3 κουταλιές σούπας νερό
3 κουταλιές σούπας αλεύρι σκληρό
Ανακατεύουμε πάλι μ ένα κουτάλι να απορροφηθεί το αλεύρι
Σκεπάζουμε τοποθετούμε το πιάτο με τον βασιλικό πάνω από το μείγμα (όχι μέσα) σε σχήμα σταυρού
και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι την επόμενη μέρα.

3η Ημέρα(ανάπιασμα):

Προσθέτουμε στο μείγμα:
1 κουταλιά σούπας νερό
2 κουταλιές σούπας αλεύρι σκληρό
Ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Συντήρηση:

Για άμεση χρήση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προζύμι αμέσως για να φτιάξετε πρόσφορο ή ψωμί.
Για μακροπρόθεσμη αποθήκευση:
Ψυγείο: Αφαιρέστε ένα μικρό κομμάτι προζύμι πριν χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο και τοποθετήστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Τάιζετε το κάθε 2-3 μέρες προσθέτοντας ίσες ποσότητες νερού και αλευριού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο

Συμβουλές:

Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά σκεύη.
Διατηρήστε το μείγμα σε σταθερή θερμοκρασία για καλύτερα αποτελέσματα.
Μην αφήνετε το προζύμι εκτεθειμένο σε ρεύματα αέρα.

Επιπλέον συμβουλές από το βίντεο:

Μην πετάξετε τα κλαδάκια του βασιλικού. Βάλτε τα σε μια γλάστρα.
Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα νερού.
Με υπομονή και πίστη, θα έχετε το δικό σας προζύμι από τον βασιλικό του Τιμίου Σταυρού!

Σημείωση: Αυτή η συνταγή βασίζεται σε μια συγκεκριμένη παράδοση και περιλαμβάνει θρησκευτικά στοιχεία. Είναι σημαντικό να σεβαστούμε τις πεποιθήσεις όλων.

Προηγούμενο άρθροΑτομικά Γιουβετσάκια
Επόμενο άρθροAφράτα τυροπιτακια με πιπεριά!