Σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για καρυδόπιτα χρησιμοποιούμε γαλέτα αντί για αλεύρι, δηλαδή τριμμένη φρυγανιά. Η τριμμένη φρυγανιά είναι ένα υλικό που δίνει περισσότερο σώμα και καλύτερη δομή και υφή στην καρυδόπιτα.
Σε αυτή τη συνταγή για καρυδόπιτα, αντί να προσθέσετε τα αυγά ολόκληρα τα χωρίζετε σε κρόκους και ασπράδια και τα κάνετε μαρέγκα, την οποία προσθέτετε στο μείγμα στο τέλος. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει πιο αφράτη η καρυδόπιτα και για να μην έχετε την έντονη μυρωδιά του αυγού, η οποία σε πολλές περιπτώσεις χαλάει την γεύση. Το σιρόπι για την καρυδόπιτα ειναι αρωματισμένο με κανέλα, βανίλια και λίγο πορτοκάλι για έξτρα γεύση.

Διαφήμιση

Συστατικά

Για την καρυδόπιτα

    • 380 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
    • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
    • 180 γρ. φρυγανιά τριμμένη
    • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
    • 1 κοφτό κ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
    • 2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
    • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • 200 γρ. βούτυρο
    • 165 γρ. ζάχαρη
    • 7 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
    • 75ml κονιάκ (1/3 της κούπας)

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σουπ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/4 της κούπας κονιάκ

Οδηγίες

  1. Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για σιροπιαστή καρυδόπιτα, ξεκινήστε χτυπώντας τη ζάχαρη με το βούτυρο με ένα μίξερ σε μεσαία- υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, για τουλάχιστον 5 λεπτά. Προσθέστε τους κρόκους αυγών, έναν-έναν, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Περιμένετε κάθε φορά για να απορροφηθεί κάθε αυγό πριν προσθέσετε το επόμενο. Προσθέστε το κονιάκ και το ξύσμα από πορτοκάλι και αναμείξτε για 10 ακόμη δευτερόλεπτα. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε την καρυδόψυχα, την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. (Τρίψτε τα καρύδια σε ένα μούλτι, αλλά προσέξτε να μην τα αλέσετε πολύ γιατί η παραδοσιακή συνταγή θέλει χοντροκομμένα καρύδια.)
  3. Ενώστε τα δυο μείγματα και ανακατέψετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  4. Στη συνέχεια χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με μια πρέζα αλάτι με ένα μίξερ. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα εξαρτήματα του μίξερ είναι καθαρά και στεγνά πριν ξεκινήσετε. Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρευστο και λείο και να στέκεται. (Μαρέγκα)
  5. Προσθέστε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψετε με μια σπάτουλα ελαφριά με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα. Μην ανακατέψετε πολύ το μείγμα για να μην πέσει ο όγκος.
  6. Βουτυρώστε καλά ένα κυκλικό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 35 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί εσωτερικά.
  7. Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα, αφήστε τη να κρυώσει καλά και στη συνέχεια φτιάξτε το σιρόπι της.
  8. Για να φτιάξετε το σιρόπι βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρτε σε βρασμό. Αφήστε το σιρόπι να βράσει μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
  9. Χαράξτε την καρυδόπιτα σε κομμάτια και περιχύστε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι πάνω από την καρυδόπιτα. Αφήνετε χρόνο να απορροφηθεί η κάθε κουτάλια.
  10. Αφήστε την καρυδόπιτα να κρυώσει αρκετά πριν την κόψετε. Σερβίρετε ιδανικά με παγωτό βανίλια. Καλή σας απόλαυση!

Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο www.tastycooking.gr

Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση