Υλικά:

(διάμετρος 26 cm)
Ζύμη:
150 γρ βούτυρο (82%)
1 μεγάλο κρόκο
60 γρ ζάχαρη άχνη
240 γρ αλεύρι
1/2 κουτ.γρ μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
μια πρέζα αλάτι

Γέμιση:
2 μπανάνες
250 γρ καραμελωμενο ζαχαρουχο γάλα
350 γρ κρέμα γαλακτος 33-35%
50 γρ ζάχαρη άχνη
βανίλια

σοκολάτα ή κακάο σε σκόνη για διακόσμηση

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός ή ένα μίξερ με το εξάρτημα σπάτουλας.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Προσθέτουμε τη βανίλια
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Αλευρώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγο μέχρι να γίνει λεία.
Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας σε έναν κύκλο διαμέτρου 28 εκ.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ.
Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει εντελώς.

Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ, μαλακώνουμε το καραμελωμενο ζαχαρουχο γάλα με μια σπάτουλα.
Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και αυξάνοντας σταδιακά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή σαντιγί.
Απλώνουμε το καραμελωμενο ζαχαρουχο γάλα πάνω στη βάση.
Τοποθετούμε τις φέτες μπανάνας πάνω από την καραμέλα.
Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τις μπανάνες.
Πασπαλίζουμε με σοκολάτα ή κακάο σε σκόνη.
Αν θέλουμε, βάζουμε την πίτα στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Αφαιρούμε τα πλαϊνά της ταρτιέρας και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια.