ΥΛIΚΑ

  • 1 φύλλο σφολιάτα, αποψυγμένο
  • 3 1/2 φλιτζάνια πράσα (μόνο λευκά και ανοιχτά πράσινα μέρη, περίπου 3 πράσα) ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μάραθο, κομμένο
  • 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 2 μεγάλοι κρόκοι αυγών
  • 1 κουταλιά αλεύρι από όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί gouda
  • 2 κουταλάκια του γλυκού παπαρούνοσπορο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200oC. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τα πράσα και το μάραθο με βούτυρο, ανακατεύοντας περιστασιακά, περίπου 35 λεπτά.

Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC.

Ανακατέψτε το γάλα και τους κρόκους σε μικρό μπολ. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και χτυπήστε 1 λεπτό.

Σταδιακά χτυπήστε και το μίγμα γάλακτος. Αφήστε να σιγοβράσει, χτυπώντας συνεχώς μέχρι η σάλτσα να πήξει λίγο, περίπου 3 λεπτά. Αφαιρέστε από τη θερμότητα και αφήστε να κρυώσει λίγο. Ανακατέψτε τη μισή ποσότητα τυριών. Προσθέστε τα λαχανικά. Βάλτε αλάτι και φρεσκο τριμμένο πιπέρι.

Λαδώστε ελαφρά μία ταρτιέρα ή φόρμα 22 εκ. και στρώστε το φύλλο της σφολιάτας καλά ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα.

Απλώνετε και στρώνετε το μίγμα λαχανικών. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί και τους παπαρουνόσπορους. Ψήστε έως ότου η κρούστα έχει πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 25 – 30 λεπτά.

Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει 10 λεπτά και μετά απογειώνετε τον ουρανίσκο σας με την απίστευτη νοστιμιά της.

Θα γίνει ανάρπαστη και το σίγουρο είναι ότι δεν θα φάτε μόνο ένα κομμάτι!

Συνοδεύετε τέλεια με πράσινη σαλάτα.

Προηγούμενο άρθροΦανταστική και πανεύκολη τυρόπιτα με υπέροχη κρέμα τυριού
Επόμενο άρθροΣυνταγή για Σπέσιαλ Κολοκυθόπιτα της Γιώτας