Τα κεφτδάκια της γιαγιάς με σπιτικη μουστάρδα

Υλικά συνταγής

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
½ φλιτζ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος ή 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. μουστάρδα
1 σφηνοπότηρο γάλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κοφτό αλάτι
1 κ.σ. κοφτό πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνι

Διαδικασία συνταγής

Ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά καλά, για αρκετά λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Ζυμώνουμε με βρεγμένα χέρια. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα κεφτεδάκια σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κεφτεδάκια μας και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια μας ζεστά και συνοδεύουμε ιδανικά με σπιτική μουστάρδα (Δείτε την συνταγή από κάτω).

Απλή μουστάρδα (άνευ γλουτένης και ζάχαρης)

Υλικά

(για την καυτερή έκδοση)
3-4 κ σούπας κρύο νερό, εμφιαλωμένο ή πηγής (αποφεύγουμε επιτραπέζιο ή βρύσης)
3 γεμάτες κ. σούπας μουστάρδα σε σκόνη
ελάχιστο σκόρδο ξερό τριμμένο (granule)
2 κ .σούπας λευκό ξηρό κρασί
5 κ. σούπας ξύδι λευκό ή μηλόξυδο (έβαλα μηλόξυδο) ή ba1samico
λίγη πάπρικα (έβαλα γλυκειά και καπνιστή)
1/2 κ. γλυκού κουρκουμά (για το έντονο κίτρινο χρώμα)
1 κ .σούπας λάδι ή κλαριφιέ
(για την απαλή έκδοση της)
3 κ. σούπας ξύδι λευκό ή μηλόξυδο (έβαλα μηλόξυδο) εξτρά της βασικής συνταγής (λόγω βρασμού).

Απλή μουστάρδα με μέλι (παιδική και αγαπημένη)

Υλικά

5 κ. σούπας νερό
10 κ. σούπας ξύδι λευκό ή μηλόξυδο (έβαλα μηλόξυδο) ή balsamico
7 κ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
3 κ. σούπας λάδι ή κλαριφιέ
1 κ. γλυκό κουρκουμά
1/3 κ. γλυκού πάπρικα (έβαλα γλυκειά και καπνιστή)
1/2 κ _γλυκού αλάτι (δοκιμάζετε και προσθέτετε κι άλλο αν θέλετε)
4 κ .γλυκού μέλι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μούλτι καλά όλα τα υλικά μας.
Για την καυτερή έκδοση αφήνουμε απλά να ωριμάσει μια μέρα σε βάζο.
Για την απλή απαλή έκδοση χωρίς μέλι ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι τη μουστάρδα μέχρο βρασμού και δοκιμάζουμε πόσο απαλή τη θέλουμε
Για την απλή απαλή έκδοση με το μέλι βάζουμε εξαρχής όλα τα υλικά μας σε ένα μπρίκι να βράσουν (το μείγμα μας θα είναι πολύ νερουλό, μη σας ανησυχεί, πήζει με το βράσιμο) και μόλις φτάσει το επιθυμητό σημείο καψίματος (προσοχή στις αναθυμιάσεις) αποσύρουμε απο τη φωτιά και χτυπάμε το μείγμα μας στο μούλτι.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βαζάκι

Καλή Απόλαυση