Τηγανητά κεφτεδάκια με πικαντικες πατάτες φούρνου

Υλικά

Για τα κεφεδάκια
500 γρ.κιμάς (ανάμεικτος μοσχάρι-χοιρινό)
1 κρεμμύδι (τριμμένο στο multi)
1 αυγό
2 φέτες ψωμί ( στο multi) ή φρυγανιά
1 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. δυόσμο
1 κ.σ. μαιντανό
αλάτι-πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα
αλεύρι για το τηγάνισμα

Για τις πατάτες
–1000 γρ. πατάτες
–30 ml. ελαιόλαδο
–1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
–½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
–½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
–1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου
–Κόκκους μαύρο πιπέρι
–Χοντρό Θαλασσινό αλάτι
–Ξύδι

Εκτέλεση Συνταγής

Βάζουμε τις πατάτες σ΄ένα μπωλ, τις καλύπτουμε με χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι, τις αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
Τις πλένουμε καλά με βούρτσα ή καθαρό σφουγγάρι μέχρι να είναι φαίνεται ολοκάθαρη η φλούδα τους.
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώστε να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα μαχαιράκι αλλά με προσοχή να μη παραβράσουν.
Όσο είναι ζεστές οι πατάτες τις κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, όπως μας αρέσουν λεπτές ή πιο χοντροκομμένες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240ο C.
Στο γουδί βάζουμε όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και τα “σπάμε” πολύ καλά και αναμειγνούμε το μείγμα με το ελαιόλαδο.
Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τις πατάτες κάνοντας “μασάζ” με τα δάχτυλά μας, απλώνουμε τις πατάτες σε δίσκο ψησίματος, τον οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τις πατάτες, σε 2 δόσεις, στους 200ο C. μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα περίπου για 30 λεπτά.

Για τα κεφτεδακια
Σε ένα μπωλ βάζουμε τον κιμά και ρίχνουμε το ξύδι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά (ψωμί, κρεμμύδι, αυγό, δυόσμο, μαιντανό και το αλατοπίπερο). Ζυμώνουμε καλά,να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, περίπου. ( Άν δούμε ότι είναι σφιχτό προσθέτουμε 1-2 κ.σ.νερό.)
Σε ένα ρηχό ταψάκι βάζουμετο αλεύρι, πλάθουμε τα κεφτεδάκια ,τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε απαλά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει καλά και τηγανίζουμε 2 λεπτά περίπου από την κάθε μεριά. Το λάδι πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση σχεδόν των κεφτέδων. Βγάζουμε τα κεφτεδάκια και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε, συνοδεύοντας με τις πατάτες φούρνου και κρύες μπύρες ή κόκκινο κρασί.