Υλικά:

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 150 ml γάλα (χλιαρό)
  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 5 γρ. μαγειρική σόδα
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι (εάν χρειάζεται, κατά βούληση)
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (τύπου 400)
  • 0,5 φλιτζάνια λάδι για το τηγάνισμα

Παρασκευή:

  1. Ενεργοποίηση της μαγιάς: Σε ένα μπολ, θρυμματίστε τη μαγιά και προσθέστε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι και μια πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να αφρίσει.
  2. Ζύμωμα: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το γιαουρτι, τα αυγά, τη μαγειρική σόδα και το μείγμα της μαγιάς. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη (όπως για πίτα).
  3. Φούσκωμα: Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, ανακατεύοντας περιστασιακά για να δημιουργηθούν φυσαλίδες αέρα.
  4. Άνοιγμα και κόψιμο: Λαδώστε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και απλώστε τη ζύμη. Λαδώστε την επιφάνεια της ζύμης και ανοίξτε την με έναν πλάστη σε πάχος περίπου 1 εκ. Κόψτε τη ζύμη σε σχήματα της αρεσκείας σας (κύκλους, ρόμβους, τετράγωνα κ.λπ.).

Τηγάνισμα: Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τις ζύμες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Αφαιρέστε τις από το τηγάνι και τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό λάδι.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε τις τηγανιτές ζύμες ζεστές, με τυρί, μέλι, μαρμελάδα, νουτέλα ή ό,τι άλλο προτιμάτε.

Προηγούμενο άρθροΖουμερό και κρεμώδες κέικ με σιμιγδάλι και κρέμα που δεν ψήνεται
Επόμενο άρθροΚουλουράκια βανίλιας με καρύδια και κάρδαμο