Οι τηγανίτες ή τηγανόλουκουμάδες, όπως αλλιώς τις λέμε, είναι ένα αγαπημένο, ζουμερό σνακ ιδανικό για οποιαδήποτε περίσταση, από ένα οικογενειακό πρωινό μέχρι ένα απολαυστικό σνακ μετά το φαγητό.
Συστατικά:
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή ενεργή μαγιά ή μαγιά στιγμιαίας μαγιάς
2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι
1 μεγάλο λεμόνι, μόνο το ξύσμα
3-5 φλιτζάνια φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πρώτα Ζεσταίνουμε το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα να ζεσταθεί ή στο μάτι της κουζίνας.
Η θερμοκρασία του γάλακτος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 45˚C.
Στη συνέχεια, ρίξτε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο γάλα και ανακατέψτε να ενωθούν.
Αφήστε το μείγμα να καθίσει για 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. (Αυτό το βήμα μπορεί να παραλειφθεί εάν χρησιμοποιείτε στιγμιαία
μαγιά).
Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά, το αλεύρι, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε το μείγμα σιγά σιγά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι και στη συνέχεια χτυπάμε καλά
σε μια πηχτή κολλώδη ζύμη.
Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.
Η ζύμη πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Προσθέστε αρκετό λάδι σε μια κατσαρόλα ώστε να έχει βάθος περίπου 6-7 εκ. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά στην εστία στους 180˚C.
Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να ρίξετε περίπου 2 κουταλιές της σούπας ζύμη στο καυτό λάδι.
Ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας, μπορούν να τηγανιστούν περίπου 6-8 κομμάτια τη φορά.
Προσέξτε να μην γεμίσει η κατσαρόλα γιατί δεν θα ψηθούν σωστά.
Αφήνουμε να τηγανιστούν για περίπου 3-4 λεπτά, κυλώντας τα απαλά γύρω-γύρω ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Ελέγξτε για να δείτε αν έχουν γίνει αφαιρώντας ένα από το λάδι και κόβοντάς το στη μέση για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί.
Μόλις ψηθούν τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τηγανιστουν όλοι.
Τέλος πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή μέλι και σερβίρουμε αμέσως.