Σήμερα, ας ετοιμάσουμε ένα αγαπημένο επιδόρπιο που οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια: λαχταριστές τουλούμπες! Ας δούμε μαζί πώς θα τις φτιάξουμε βήμα βήμα.

Υλικά

Για τη ζύμη:
1 λίτρο νερό
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
150 γρ. άμυλο καλαμποκιού (ή καλαμποκάλευρο), κοσκινισμένο
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή άλλο άρωμα της αρεσκείας σας)

Για το σιρόπι:
3,5 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική (το φλιτζάνι χωράει 220 ml)
2,5 φλιτζάνια νερό (το φλιτζάνι χωράει 220 ml)
Χυμός από 1/2 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο ή επιπλέον βανίλια (προαιρετικά)

Επιπλέον:
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Κορνέ ζαχαροπλαστικής με μύτη σε σχήμα αστεριού

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, μειώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι ανακατεμένο με το κοσκινισμένο άμυλο καλαμποκιού, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη, λεία και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει λίγο, ώστε να μπορούμε να τη χειριστούμε.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, εύπλαστη και χωρίς σβώλους. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον γάντζο ζύμης του μίξερ.
Τυλίγουμε τη ζύμη με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό για το σιρόπι. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένουμε μέχρι να βράσει το σιρόπι και να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις βράσει το σιρόπι, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 8 λεπτά.
Μετά τα 8 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο ή επιπλέον βανίλια (αν χρησιμοποιούμε).
Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να το ανακατέψουμε.

Δημιουργούμε και τηγανίζουμε τις τουλούμπες:
Λαδώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας.
Τοποθετούμε ένα κομμάτι ζύμης στο κορνέ ζαχαροπλαστικής με τη μύτη σε σχήμα αστεριού.
Πιέζουμε το κορνέ και κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης (στο μέγεθος που επιθυμούμε) με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι, αφήνοντας τα να πέσουν στην λαδωμένη επιφάνεια. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε όλες τις τουλούμπες. Μπορούμε να τις σκεπάσουμε ελαφρά για να μην στεγνώσουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε άφθονο ηλιέλαιο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (όχι πολύ υψηλή).
Ρίχνουμε προσεκτικά τις τουλούμπες στο ζεστό λάδι. Στην αρχή θα πέσουν στον πάτο, αλλά μετά από λίγο θα αρχίσουν να επιπλέουν.
Τηγανίζουμε τις τουλούμπες σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές (περίπου 10-15 λεπτά). Προς το τέλος του τηγανίσματος, μπορούμε να αυξήσουμε ελαφρά τη θερμοκρασία για να πάρουν ένα πιο έντονο χρώμα.
Μόλις οι τουλούμπες είναι έτοιμες, τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε απευθείας στο κρύο σιρόπι για περίπου 2 λεπτά, για να απορροφήσουν το σιρόπι.
Στραγγίζουμε τις σιροπιασμένες τουλούμπες και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τηγανίσματος και σιροπιάσματος για όλη την υπόλοιπη ζύμη.

Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τις τουλούμπες σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι μαλακές και γεμάτες σιρόπι μέσα και έξω, ενώ παράλληλα είναι τραγανές. Αυτή η ποσότητα θα σας δώσει περίπου 2 κιλά τουλούμπες.