Χουρμαδοτουρτα Πατρινή….. απλά δεν υπάρχει αυτό το γλυκάκι….η γεύση της δεν περιγράφεται!!!! Ενα γλυκάκι από τον τόπο μου , που συνήθιζαν οι παλιές νοικοκυρές να φτιάχνουν την περίοδο του καρναβαλιού!!!
Υλικά
350 γρ χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
350 γρ καρύδι
5 μεγάλα αβγά( μόνο τα ασπράδια)
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική(200 γρ)
1 φλ. αχνη ζάχαρη(130 γρ)
1 πρέζα αλάτι
2 βανιλιες
1 σφηνάκι κονιάκ
700 γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια με το μαχαίρι, δεν τα βάζουμε στο μπλέντερ γιατί δεν θέλουμε να λιώσουν. Ανακατεύουμε τους χουρμάδες με τα καρύδια μαζί καλά για να μην κολλάνε μεταξύ τους οι χουρμάδες.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα.
Όταν η μαρέγκα μας αφρατεψει αρχίζουμε να ρίχνουμε βροχηδον την κρυσταλλική ζάχαρη . Έπειτα κουταλιά κουταλιά προσθέτουμε και την άχνη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια πολύ πολύ σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα. Προσθέτουμε τις βανιλιες και λίγο λίγο το κονιάκ. Χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε μέσα στη μαρέγκα τους χουρμάδες με τα καρύδια.
Με μια μαριζ ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν όλα τά υλικά. Παίρνουμε ένα ταψακι 32 εκ. το βουτυρωνουμε και στρώνουμε καλά μια λαδόκολλα. Βάζουμε το μίγμα μας μέσα και το στρώνουμε καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αεροθερμο για 25-30 λεπτά περίπου. Θα πάρει ένα ελαφρώς καστανό χρωμα το γλυκό μας. Ελέγχουμε με ενα μαχαίρι αν βγαίνει στεγνό.
Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό καλά και το γυρίζουμε σε μια πιατελιτσα.
Βγάζουμε προσεκτικά την λαδόκολλα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μια κ.σ άχνη σε σαντιγί και γαρνιρουμε το γλυκο.
Πασπαλιζουμε με επιπλέον καρύδι χουρμάδες και λίγη σοκολάτα τριμμένη.
Καλή επιτυχία!!!!!
H συνταγή είναι της κας Aggeliki Antonopoulou