Ο «Ναπολέων» είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό με λεπτές, τραγανές στρώσεις ζύμης και πλούσια κρέμα. Η προέλευσή του είναι αμφιλεγόμενη, αλλά η δημοτικότητά του είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι ιδανικό για γιορτινές περιστάσεις ή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια από τις αγαπημένες μου και μπορεί να προσαρμοστεί στα γούστα σας.

Υλικά

Για τη ζύμη:

300 έως 350 γραμμάρια αλεύρι (σ.σ. επιπλέον 2 έως 3 κουταλιές της σούπας σε περίπτωση που χρειαστεί)
150 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
100 ml σπορέλαιο
100 ml γάλα
1 αβγό
2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ

Για την κρέμα (πουτίγκα):

1 λίτρο φρέσκο γάλα
300 γραμ ζάχαρη ή 100 γραμ στέβια 1:3 με ερυθριτόλη
120 γραμ corn flour
4 αυγά
20 γραμ. βούτυρο
250 γραμμ έξτρα βούτυρο που το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου να μαλακώσει
2 βανίλιες

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά):
φρουτα του δασους

Εκτέλεση

Ζύμη:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαύρη ζάχαρη, το μπέικιν πάόυντερ, τη σόδα, το σπορέλαιο, το γάλα, το αβγό και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και να πάρουμε μία ζύμη ούτε πολύ μαλακή, αλλά ούτε πολύ σφιχτή.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια, τα οποία πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ, τα τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο, ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 26-28 εκ.
Απλώνουμε τη ζύμη σε στρόγγυλο ταψί κανουμε τρυπες με πιρούνι στι φύλο και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Οι ζύμες ψήνονται ξεχωριστά, αλλά μπορούμε να βάλουμε 2-3 ταψιά ταυτόχρονα στο φούρνο στον αέρα.
Αφήνουμε τα φύλλα στην άκρη να κρυώσουν πολύ καλά.

Κρέμα (πουτίγκα):
Την φτιάχνουμε την μέρα που θα στήσουμε το γλυκό μας
Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να πάρει βράση
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το corn flour
Μόλις πάρει βράση το γάλα με μια κουτάλα παίρνουμε απ το ζεστό γάλα και προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας ζωηρά όπως πχ στο αβγολέμονο
Προσθέτουμε το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα
Αποσύρουμε απ τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα 20 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει
Όταν κρυώσει η κρέμα εντελώς χτυπάμε σε άλλο μπολ τα 250 γραμ βούτυρο με τις βανίλιες να αφρατέψει
Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά την κρύα κρέμα μας και την χτυπάμε καλά να αφρατέψει

Συναρμολόγηση:
Απλώνουμε μια στρώση κρέμας σε κάθε φύλλο ζύμης.
Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες στρώσεις, εναλλάσσοντας τα φύλλα ζύμης και την κρέμα.
εναλλάξ μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα φύλλα μαςΜε κοφτερό μαχαίρι κόβουμε γύρω γύρω την τούρτα να ισιώσει, και τελειώνουμε με κρέμα
Τρίβουμε στο χέρι τα υπολείμματα ζύμης που ψήσαμε μαζί με το γύρω γύρω που κόψαμε
Διακοσμουμε με φρουτα του δασους προφιτερολ και πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη και βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο

Photo Татьяна Петришина