Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Ο Τραχανάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά μας φαγητά, που έχει συνδεθεί με τη ζεστασιά του σπιτιού και τις γεύσεις της παράδοσης. Είναι τόσο νόστιμος και θρεπτικός, που σίγουρα θα τον λατρέψετε, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα! Μπορεί να ακούγεται περίπλοκος, αλλά είναι πραγματικά εύκολο να φτιάξετε τον δικό σας σπιτικό Τραχανά
Τραχανάς
Μάθετε πώς να φτιάχνετε σπιτικό Τραχανά Ημαθίας εύκολα! Ανακαλύψτε τα μυστικά του παραδοσιακού αυτού ζυμαρικού και απολαύστε νόστιμες τραχανόσουπες.
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτόν τον νόστιμο σπιτικό Τραχανά Ημαθίας, θα χρειαστούμε τα εξής
- 1 κιλό πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα
- ½ κιλό αγελαδινό γάλα
- 1½ κιλό μαλακό αλεύρι
- 1½ κιλό σκληρό χοντρό σιμιγδάλι
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Instructions
Η διαδικασια για τον τραχανα ημαθιας ειναι η εξης:
- Βημα 1: Ζεσταινουμε το γαλα χωρις να βρασει. σε μια μεγαλη γαβαθα αναμιγνυουμε το αλευρι, το σιμιγδαλι και το αλατι, κρατωντας μια κουπα απο το αλευρι στην ακρη.
- Βημα 2: Κανουμε μια λακουβιτσα στο κεντρο του μειγματος των στερεων και ριχνουμε μεσα το ζεστο γαλα, ζυμωνοντας το μαλακα. θελουμε να πετυχουμε μια τριφτη και οχι σφιχτη ζυμη. για αυτο, βελτιωνουμε την υφη της προσθετοντας λιγο απο το αλευρι που εχουμε κρατησει στην ακρη. εαν το γαλα εχει πολλα λιπαρα, ισως χρειαστουμε και μια κουπα αλευρι ακομη, μεχρι η ζυμη να γινει τριφτη.
- Βημα 3: Σε πολυκοπτη κουζινας βαζουμε λιγη απο τη ζυμη και την τεμαχιζουμε σε μικρα, ακανoνιστα κομματια.
- Βημα 4: Απλωνουμε τα μικρα κομματια τραχανα σε ενα ξερο μαλλινο πανι, πανω σε μια μεγαλη επιφανεια, σε ξερο και σκιερο χωρο.
- Βημα 5: Με το τελειωμα του μικροτεμαχισμου ολης της ζυμης, τοποθετουμε απο επανω ενα κομματι τουλι για προστασια. τον αφηνουμε για 5-7 ημερες, ανακατευοντας τον κατα διαστηματα, ωστε να ξεραθει τελειως.
- Βημα 6: Οταν ο τραχανας ειναι τελειως ξερος, τον συντηρουμε σε πανινα σακουλια η σε γυαλινα βαζα.
Η Συνταγη ειναι απo το site Medeat
Notes
Για να φτιάξετε τον πιο νόστιμο Τραχανά Ημαθίας, έχω μερικά τιπς για εσάς:
Γάλα: Η επιλογή του πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος δίνει στον τραχανά μια ιδιαίτερη, πιο πλούσια γεύση και άρωμα. Αν δεν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αγελαδινό, αλλά η αυθεντική γεύση θα διαφέρει.
Υφή Ζύμης: Το μυστικό είναι να πετύχετε μια τριφτή ζύμη, όχι σφιχτή. Αυτό βοηθάει να στεγνώσει σωστά και να γίνει ο τραχανάς σας "κρυσταλλικός".
Στέγνωμα: Ο χώρος που θα απλώσετε τον τραχανά για στέγνωμα πρέπει να είναι σκιερός και ξηρός. Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός του τραχανά και μπορεί να τον χαλάσει. Το τούλι είναι απαραίτητο για προστασία από έντομα.
Ανακάτεμα στο Στέγνωμα: Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε τον τραχανά τακτικά κατά τη διάρκεια του στεγνώματος. Αυτό βοηθάει να στεγνώσει ομοιόμορφα και να μην "κολλήσει".
Αποθήκευση: Η σωστή αποθήκευση σε πάνινα σακούλια που "αναπνέουν" ή σε καλά κλεισμένα γυάλινα βάζα είναι κρίσιμη για να διατηρήσετε τον τραχανά σας για πολύ καιρό.