Υλικά:
500 γρ. φύλλο κρούστας
4 αυγά
250 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό 2%)
200 γρ. νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder (ή υγρή σόδα)
100 ml ελαιόλαδο (και λίγο για τον πάτο του ταψιού)
300 γρ. φέτα Καλαβρύτων, τριμμένη
Αλάτι, στη γεύση σας
Προαιρετικά: μαύρο πιπέρι, 2 κουταλιές φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
Για το άλειμμα (προαιρετικά): 1 αυγό, 1 κουταλιά γιαούρτι
Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ετοιμάζετε τον χυλό: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά, το γιαούρτι, το νερό, το ελαιόλαδο και το baking powder. Προσθέστε τη φέτα και ανακατέψτε. Αλατίστε ανάλογα με το τυρί και το γούστο σας. Μπορείτε να προσθέσετε τα προαιρετικά υλικά (πιπέρι, κρεμμυδάκι, άνηθο) σε αυτό το σημείο.
Στρώνετε τα φύλλα: Λαδώστε ένα πυρέξ ή ταψί με βαθιά τοιχώματα. Απλώστε δύο φύλλα στον πάτο, διπλώνοντάς τα στη μέση. Τσαλακώστε ένα ένα όλα τα φύλλα (εκτός από ένα που θα κρατήσετε για την κορυφή) και βουτήξτε τα στο χυλό. Μην τα πιέζετε πολύ, απλώς στριφογυρίστε τα στο μίγμα. Τοποθετήστε τα βρεγμένα φύλλα στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Ολοκληρώνετε τη συναρμολόγηση: Αν έχετε κι άλλο φύλλο, απλώστε το πάνω από τα υπόλοιπα. Αδειάστε τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τα φύλλα. Σκεπάστε με το φύλλο που κρατήσατε. Προαιρετικά, χτυπήστε το αυγό με το γιαούρτι και αλείψτε την επιφάνεια.
Ψήνετε: Τρυπήστε την πίτα με ένα μαχαίρι και πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει. Αν ο φούρνος σας έχει πολύ κοντά τις πάνω αντιστάσεις, σκεπάστε την πίτα με αλουμινόχαρτο κατά το ψήσιμο.
Σερβίρετε: Αφήστε την πίτα να γίνει χλιαρή και σερβίρετέ την με χοιρινό παστό, φρέσκα κρεμμυδάκια και ελιές.
Καλή απόλαυση!
Η Εκτέλεση/φωτό είναι της κας Πετρινα Μπαρδανη