Τσουρεκάκια με ταχίνι και καρύδι

Συστατικά:

Advertisement

Για την ζύμη:
Μεγεθος φλιτζανιού 200 ml
4-5 φλιτζάνια αλεύρι
5g μαγιά (μισή τσάντα)
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1 αυγό
50 ml φυτικό λάδι
50 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι

Για την γέμιση:
1 φλιτζάνι παστα ταχίνι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι τριμμένο καρύδι (προαιρετικό)

για επάλειψη.
1 κρόκο
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι (προεραιτικά)
φρυγανισμένο σουσάμι για ψεκασμό

* Μπορείτε να βάλετε περισσότερη πάστα ταχίνι και ζάχαρη (ή μέλι), αντίστοιχα.

Advertisement

Μέθοδος παρασκευής:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C
Διαλύστε τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με φυτικό λάδι και λιωμένο βούτυρο.
Προσθέστε το γάλα με μαγιά και προσθέστε σταδιακά αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να είναι λεία και μαλακή.
Αφήστε τη ζύμη σε ένα μπολ για περίπου μία ώρα, καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα.
Ενώ η ζύμη φουσκώνει, κάντε τη γέμιση.
Ανακατέψτε ταχίνι με ζάχαρη (αν θέλετε, μπορείτε να βλαετε μέλι ή πεκμέζ αντί για ζάχαρη)
Εάν η πάστα ταχίνι είναι πολύ παχια, προσθέστε λίγο γάλα σε αυτό και ανακατέψτε
Ζυμώνουμε τη ζύμη, χωρίζουμε σε 12 μέρη.

Ανοίγουμε το καθένα και επικαλύψτε με ένα στρώμα γέμισης, πασπαλίστε με τριμμένο καρύδι αν θέλετε.
Τυλίξτε σε ρολά. Αφήστε για 30 λεπτά, καλυμμένα με πετσέτα.
* Μερικές φορές η ζύμη λιπαίνεται με την γέμιση δύο φορές – αλείφεται ένα στρώμα ζύμης, τυλίγεται, ξεδιπλώνεται και λιπαίνεται ξανά
Στη συνέχεια, τεντώστε κάθε ρολό λίγο σε μήκος, και τυλίξτε το σε ένα σαλιγκάρι.
Βάλτε τα τδουρεκακια σε ένα φύλλο ψησίματος καλυμμένο με χαρτί σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο
Αλείψτε τα από πάνω με κρόκο αναμεμιγμένο με πετιμέχι και βούτυρο.
Πασπαλίζουμε σουσάμι πάνω
Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα ψωμάκια.

Καλή όρεξη.

Advertisement