Υλικά:

700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι για τσουρέκι για ακόμα πιο έντονο άρωμα)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
200 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια χλιαρό γάλα (όχι καυτό, περίπου 37°C)
120 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (τριμμένη)
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 αυγό για επάλειψη
Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακάτεψε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Άφησε το μείγμα για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει, σημάδι ότι η μαγιά είναι ενεργή.
ε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι, το κακουλέ, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τις βανίλιες.
Πρόσθεσε το μείγμα με τη μαγιά, τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Ζύμωσε για περίπου 10 λεπτά, είτε με το χέρι είτε με γάντζο ζύμης, μέχρι να έχεις μια απαλή και ελαστική ζύμη.

Άφησε τη ζύμη σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη ή πετσέτα σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, πλάσε τα τσουρέκια σου στο επιθυμητό σχήμα. Μπορείς να τα πλέξεις, να τα κάνεις στρογγυλά ή σε οποιοδήποτε άλλο σχήμα προτιμάς.
Τοποθέτησε τα πλασμένα τσουρέκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους για να φουσκώσουν. Κάλυψε τα με μια πετσέτα και άφησέ τα να φουσκώσουν για άλλη μια φορά για περίπου 30-45 λεπτά.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Άλειψε τα τσουρέκια με αυγό και πασπάλισέ τα με σουσάμι, αν θέλεις.
Ψήσε τα για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

H συνταγή είναι της κας Παλμιρα Αριστου