Υλικά:
ζύμη για τα τυροκούλουρα:
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 αυγό
1 ασπράδι (τον κρόκο τον κρατάμε για άλλη χρήση)
1 ποτηράκι του κρασιού ηλιέλαιο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
600 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση:
300 γραμμάρια φέτα
100 γραμμάρια γραβιέρα
150 γραμμάρια γιαούρτι (τόσο ώστε να δέσει η γέμιση)
Πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
για την Ζύμη
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το χλιαρό γάλα.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε στο μείγμα το αυγό, το ασπράδι, το ηλιέλαιο, το αλάτι και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
για την γέμιση
Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε τη φέτα και τη γραβιέρα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το πιπέρι (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πως τα φτιάχνουμε
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20-25 μπαλάκια. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τα χέρια μας σε ένα μακρόστενο φιλαράκι.
Τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση στο κέντρο του φιλαρακιού και διπλώνουμε τις άκρες του προς τα μέσα για να το κλείσουμε.
Τα τυλιγουμε σε κοτσιδα και τοποθετούμε τα τυροκουλούρια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε το ασπράδι που κρατήσαμε από πριν με λίγο γάλα. Αλείφουμε τα τυροκουλούρια με το μείγμα αυγού-γάλακτος.
Ψήνουμε τα τυροκουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε τα τυροκουλούρια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι της κας Κωνσταντινιά ΠΚ