Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Υλικά:
2 ποτήρια χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 σφηνάκι λάδι
Περίπου 6 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ανάλογα με την υγρασία του αλευριού)
Για τη γέμιση:
Τριμμένο τυρί (φέτα, γραβιέρα, κασέρι ή οποιοδήποτε τυρί σας αρέσει)
1 αυγό (προαιρετικά, για να ενωθεί η γέμιση)
1 αυγό για επαλλειψη
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η μαγιά.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μια πετσέτα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για την γεμιση
Ανακατεύουμε το τριμμένο τυρί και ένα αυγό για να ενωθεί καλύτερα η γέμιση.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλακια ανοιγουμε τα μπαλακια σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου 1 εκατοστού.
Τοποθετούμε μια κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης. Διπλωνουμε τις άκρες να καλθψουμε την γεμιση και τις σφραγιζουμε
Αλείφουμε τις τυρόπιτες με αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά).
Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ένα ταψί λαδωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε τις τυρόπιτες να κρυώσουν ελαφρώς πριν τις σερβίρουμε.