Ψωμάκια για σαντουιτς

Συστατικά

Προζύμι
320 gr αλεύρι (πρέπει να είναι αλεύρι για ψωμί, χρησιμοποίησα για όλες τις χρήσεις)
340 gr νερό
¼ κουταλάκι του γλυκού μαγιά

Τελική ζύμη
380 gr αλεύρι
1 ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μαγιά
85-160 gr  νερό

Οδηγίες

Προζύμι
Συνδυάστε τα υλικά για λίπανση. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ώρες, μέχρι να αφρατέψει. Βάλτε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Τελική ζύμη
Βγάζετε το προζύμη από το ψυγείο 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε, για να κρυώσει.
Συνδυάστε το προζύμι, το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και λιγότερη ποσότητα νερού στο μίξερ βάσης.
Ανακατεύουμε με το εξάρτημα κουπιών στο χαμηλό μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και μετά χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Μεταβείτε στο γάντζο ζύμης και μετά χτυπήστε για άλλα 2 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και κολλώδης.
Θα πρέπει να καθαριζετε τις πλευρές του μπολ, αλλά να μαζευτεί και κολλήσει στο κάτω μέρος. Προσθέτουμε νερό σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να κολλήσει η ζύμη στον πάτο αν δεν έχει ήδη κολλήσει. Χρησιμοποίησα όλη την απαιτούμενη ποσότητα νερού.

Βγάλτε τη ζύμη σε μια πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Τεντώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει διπλάσιο από το αρχικό μήκος και μετά διπλώστε την πάνω της. Επαναλάβετε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Βρέξτε ή αλευρώστε τα χέρια σας όσο χρειάζεται για να μην
κολλήσει η ζύμη στα χερια σας.
Αλλειψτε τη ζύμη με λάδι και στη συνέχεια καλύψτε με πλαστική μεμβράνη.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και μετά επαναλάβετε το ιδιο. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στον πάγκο για 1 ½ – 2 ώρες.
Η ζύμη θα διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε πολύ αλεύρι γύρω από τη ζύμη.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ή 3 ορθογώνια. Μην βγαζεις τον άερα από τη ζύμη, αν και κατέληξα να το κάνω.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι, ανασηκώνουμε κάθε κομμάτι με τη βοήθεια μιας ξύστρας ζύμης και τυλίγουμε απαλά κάθε κομμάτι ζύμης με αλεύρι. Η συνταγή συνιστά να τοποθετείτε τη ζύμη σε πανί με αλευρι, αλλα σουρωστε το πανι αναμεσα σε καθε καρβελάκι
για να μην απλώνεται η ζύμη καθώς φουσκώνει. Δεν θα το έκανα ξανά γιατί εβγαλα πολύ τον αερα απο τη ζύμη μου καθώς τη μετέφεραν στο ταψί.
Θα έβαζα κάθε καρβέλι απευθείας σε ένα ταψί με επένδυση χαρτιου ψησίματος και θα το έδινα σε ένα σχημα τριγωνικό ή καρβελάκι.
Μπορεί να σουρωνα το χαρτί ανάμεσα στα καρβέλια για να μην μεγαλώσουν μεταξύ τους.
Καλύψτε και αφήστε για 45-60 λεπτά.

Τοποθετήστε ένα άδειο μεταλλικό ταψί στην χαμηλότερη σχάρα του φούρνου σας και μετά προθερμάνετε το φούρνο στους 260 C.
Μετά ρίξτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό στο ζεστό μεταλλικό ταψί που βάλατε στον μπατο να δημιουργήσετε ατμό στον φούρνο.
Κλείστε την πόρτα, περιμένετε 30 δευτερόλεπτα να καλυψει ο ατμός το φούρνο. Επαναλάβετε άλλες 2 φορές και στη συνέχεια μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220 Ψ. Βάλτε μετα το ταψί με το ψωμί για 15-20 λεπτά συνολικά, περιστρέψτε το ψωμί
στη μέση του χρόνου ψησίματος, αν χρειάζεται.

Αφήστε το ψωμί για τουλάχιστον 45 λεπτά πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Προηγούμενο άρθροΠατάτες με μπέικον…το αγαπημένο των παιδιών
Επόμενο άρθροΕύκολη καλοκαιρινή σαλάτα σε 15 λεπτά