Είναι ένα παραδοσιακό τηγανόψωμο που ονομάζεται έτσι επειδή είναι ψωμί που τηγανίζεται.
Εύκολο, φτιαγμένο από μαλακή ζύμη μαγιάς, γεμισμένη με τυρί και στη συνέχεια τηγανίζεται σε ελαφρύ λάδι. Είναι τραγανό και ελαφρύ, συμπληρώνεται τέλεια από την αλμυρή γέμιση.
Την επόμενη φορά θα προσθέσω φρέσκα ψιλοκομμένα καυτά τσίλι.

Συστατικά

1 1/4 φλιτζάνι ή 160 γρ αλεύρι, συν λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά
1/4 φλιτζάνι ή 60 ml ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ή 120 ml χλιαρό νερό (Μπορεί να μην το χρησιμοποιήσετε όλο.)
200 g τυρί φέτα, θρυμματισμένη ή μείγμα φέτας και σκληρού τυριού
(Χρησιμοποιούσα 85 γραμμάρια φέτα και 115 γραμμάρια τυρί κεφαλογραβιέρα.)
Περίπου 8-9 φύλλα φρέσκιου δυόσμου
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Προσθέστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάντε μια λακούβα στη μέση. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε λίγο λίγο το αλεύρι με τα χέρια ή μια σπάτουλα.
Όταν υπάρχει ακόμα λίγο στεγνό αλεύρι, αρχίστε να προσθέτετε το νερό, ανακατεύοντας όσο προχωράτε, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.
Δεν χρησιμοποίησα όλο το νερό πριν η ζύμη μου φαινόταν ήδη πολύ υγρή και κολλώδης, αλλά εξεπλάγην καθώς άρχισα να τη ζυμώνω γιατί στην πραγματικότητα δεν μου κολλούσε καθόλου. Αυτό θα κάνει το λάδι στη ζύμη σας, φαίνεται.
Ζυμώστε τη ζύμη σας σε μια πολύ ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για λίγα μόνο λεπτά. Σκεπάζετε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ, πλύνετε και στεγνώστε τα φύλλα δυόσμου και κόψτε τα σε λεπτές λωρίδες.
Τρίψτε ή ψιλοκόψτε το σκληρότερο τυρί σας, αν το χρησιμοποιείτε, και θρυμματίστε τη φέτα σας. Προσθέστε το δυόσμο στο τυρί και ανακατέψτε καλά.
Όταν τελειώσει η περίοδος ανάπαυσης της ζύμης, κόψτε την σε τέσσερα ίσα κομμάτια και χρησιμοποιήστε έναν πλάστη για να τα κάνετε λεπτούς κύκλους περίπου 1/2 εκ. πάχους. Πιο χοντρό και κινδυνεύετε να μην ψηθεί η ζύμη πριν πάρει χρώμα.
Θέλουμε ελαφρύ και τραγανό.

Από πάνω από τους δύο κύκλους ο μείγμα τυριών και καλύψτε με τους άλλους κύκλους ζύμης. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πιέσετε τον αέρα από ανάμεσά τους πριν πιέσετε τις άκρες μεταξύ τους.
Κλείστε καλά τις άκρες, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι για να προσθέσετε ένα διακοσμητικό σχέδιο γύρω από την πάνω ζύμη. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς δεν θέλετε να διαρρεύσει το γέμιση σας.
Ζεσταίνετε το τηγάνι σας σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τον πάτο.
Τηγανίζουμε τα γεμιστά τηγανόψωμα ένα-ένα. Γυρίστε όταν ροδίσει στο κάτω μέρος.
Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσουν το περιττό λάδι όταν είναι τραγανά και από τις δύο πλευρές.
Κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε. Αυτά είναι υπέροχα ζεστά, αλλά μπορούν επίσης να καταναλωθούν σε θερμοκρασία δωματίου ή να ξαναζεσταθούν μέχρι να γίνουν τραγανά για άλλη μια φορά σε ένα στεγνό αντικολλητικό τηγάνι αφού μπουν στο ψυγείο.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: https://www.foodlustpeoplelove.com/

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο στο φούρνο με μανιτάρια που θα σας ταξιδέψει!
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικο Tiramisu με Limoncello