Συστατικά:
Για την βαση:
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
200 γρ. βούτυρο
4 κρόκοι αυγών
40 γρ. ζάχαρη
10 γρ. ζάχαρη βανίλιας
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για τη μαρέγκα:
4 ασπράδια αυγών
180 γρ. ζάχαρη άχνη
10 γρ. κορν φλαουρ
400 γρ. μαρμελάδα φραγκοστάφυλο
100 γρ. καρύδια
Για την κρέμα:
400 γρ. γάλα
2 αυγά
40 γρ. ζάχαρη
10 γρ. ζάχαρη βανίλιας
40 γρ. κορν φαλουρ
150 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Αναμείξτε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέστε αλεύρι στο βούτυρο, κόψτε σε κύβους και τρίψτε σε ψίχουλα.
Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθεί, ρίξτε τα τρίμματα βουτύρου
και ζυμώστε γρήγορα τη ζύμη.
Πάρτε ένα ταψί, καλύψτε το με χαρτί ψησίματος. Απλώστε τη ζύμη ομοιόμορφα σε όλο το χαρτί.
Σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς βάζουμε το ταψί στο μεσαίο επίπεδο και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σφιξουν. Χωρίς να διακόψετε το χτύπημα, προσθέστε τη ζάχαρη άχνη σιγα σιγα
και χτυπήστε μέχρι να σφίξει. Προσθέστε κορν φλαουρ στο μείγμα που προκύπτει και ανακατέψτε καλά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο κόβουμε το κέικ σε 2 ίσα μέρη. Απλώστε στο κέικ την μιση παχύρρευστη μαρμελάδα φραγκοστάφυλου,
μοιράζοντάς το ομοιόμορφα σε όλη την περιοχή.
Στη συνέχεια, πρέπει να απλώσετε την μιση μαρέγκα και να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένα καρύδια.
Βάλτε το ταψί σε φούρνο προθερμασμένο στους 150 βαθμούς στο μεσαίο επίπεδο για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ, μπορείτε να κάνετε την κρέμα.
Για να το κάνετε αυτό, αναμείξτε τα αυγά με τη ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλιας και το κορν φλαουρ. Ανακατέψτε τα πάντα καλά.
Ρίχνουμε το βρασμένο γάλα σε λεπτή ροη ανακατεύουμε δυνατά.
Βάλτε το μείγμα αυγού-γάλακτος στη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, φέρτε το μείγμα να πήξει.
Στη συνέχεια, ψύξτε τη κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου.
Τιπ: πρέπει να ανακατεύεται περιοδικά για να μην σχηματιστεί κρούστα.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και κρυώνουμε εντελώς.
Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο για 5 λεπτά, προσθέτουμε στην κρυα κρέμα μία κουταλιά τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Απλώστε γενναιόδωρα την κρέμα στο ένα μέρος και καλύψτε με το δεύτερο μέρος της βάσης και βάλτε την υπολοιπη μαρμελάδα και την μαρέγκα
και πασπαλείστε με καρύδι τριμμένο.
Βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Καλή όρεξη!
ΠΗΓΗ: Оля Кухарець