Ας επικεντρωθούμε στην πίτα, ένα είδος γλυκού κέικ που κατά την παράδοση παρασκευάζεται με 7 υλικά και μοιράζεται στον κόσμο, είτε αφού “τη διαβάσει” ο παπάς της εκκλησίας είτε όχι.
Υλικά
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα πορτοκαλάδα (ή χυμό με 1 κουταλάκι σόδα)
1/2 κούπα μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί κόκκινο (π.χ. νάμα)
1 φαρινάπ
1 κουταλάκι κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 πρέζα αλάτι
σουσάμι
καρύδια-σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι, το κρασί, τη ζάχαρη και την πορτοκαλάδα. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
Μην ρίξετε όλο μαζί το αλεύρι, μπορεί να μην το χρειαστεί όλο. Σταματήστε να προσθέτετε αλεύρι όταν δείτε ότι το μείγμα έχει γίνει ένας πυκνός χυλός. Δε θέλουμε να σφίξει πολύ γιατί το αποτέλεσμα θα είναι σφιχτό και λασπωμένο. Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες προσθέστε τα.
Πάρτε ένα ταψί, πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι τον πάτο, ρίξτε το μείγμα και τελειώστε πάλι με σουσάμι.
Ψήστε για 50-60 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Τσεκάρετε ότι έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαιράκι στη μέση της πίτας. Κόψτε την, μοιράστε την και περιμένετε να σας “φανερώσει” το Άγιος αυτό που του ζητήσατε.