Φασόλια γίγαντες Γιαχνί
Συστατικά
450gr ξηρα φασόλια γίγαντες
1 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι (2 μεσαία κρεμμύδια)
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σκόρδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο (2-3 μίσχους)
3/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τριμμένες ντομάτες
2 φλιτζάνια νερό μαγειρέματος από τα φασόλια
1 φλιτζάνι νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
Οδηγίες
Βάλτε τα Φασόλια στο νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τουλάχιστον 7 ώρες.
Βράζετε για 50 λεπτά και κρατάτε 2 φλιτζάνια υγρό πριν στραγγίσετε τα φασόλια.
Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σέλινο στο λάδι σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέστε βότανα και τα μπαχαρικά, ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε εντελώς και μαγειρέψτε για ένα λεπτό για να συνδυάσετε τα αρώματα.
Προσθέστε ψιλοκομμένες ντομάτες, ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε και μαγειρέψτε για 5 λεπτά.
Προσθέστε το κρατημένο υγρό από τα φασόλια και αφήστε τη σάλτσα μέχρι να βράσει. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε την στην άκρη έως ότου είστε έτοιμοι με τα φασόλια.
Απλώστε του γίγαντες ομοιόμορφα σε 20 × 30 εκ ταψί και ρίχνουμε την σάλτσα από πάνω.
Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασίας δωματίου και ψήστε, ακάλυπτα, για 2 ώρες σε φούρνο 180 βαθμών Ανακατέψτε περίπου κάθε μισή ώρα περίπου.
Αφήστε τα ψητά φασόλια να ξεκουραστούν για περίπου 15-30 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Σερβίρετε με ψημένο ψωμί και ένα ποτήρι κρασί.
Ενα υπέροχο, παραδοσιακό γεύμα.
Καλή Απόλαυση