Φοκάτσια με προζύμη και ντοματίνια

Αυτή τη φορά ετοιμάσαμε λαχταριστή Φοκάτσια με προζύμη και ντοματίνια. Είναι εξαιρετικά εύκολη στην προετοιμασία. Θα ερωτευτείτε την αφράτη ζύμη της

Συστατικά

100 γραμμάρια προζύμι (40 γρ αλευρι 40 γρ μαγια 20γρ νερο)
235 g αλεύρι 0
235 g αλεύρι από σιμιγδάλι
300 γρ. νερό
50 γρ. πουρες πατάτας
15 γρ. ελαιόλαδο
8 γρ. μέλι
15 γρ. ψιλό αλάτι
ντοματίνια
Ελιές, ρίγανη, βασιλικός κατά βούληση

Διαδικασία

Εφόσον είναι ετοιμο το προζύμι στο ψυγείο το ταιζουμε το πρωί για να το χρησιμοποιήσουμε το απόγευμα.
(Ένας εύκολος τρόπος για να δούμε αν το προζύμι μας είναι ενεργό, είναι να ρίξουμε μια κουταλιά σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Αν το προζύμι ανέβει στην επιφάνεια τότε είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί, αν όχι τότε πρέπει να το αναπιάσουμε ξανά.)

Ανακατέψτε τα αλεύρια και προσθέστε τον πουρέ πατάτας. Σε ένα μίξερ βάσης διαλύετε το προζλυμη σε 250 γρ. νερό και προσθέτετε τα αλεύρια με
την πατάτα. Ξεκινήστε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την ταχύτητα.
Προσθέστε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό, στη συνέχεια το μέλι, το αλάτι και τέλος το λάδι.
Ζυμώνετε και τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνετε για 2 ώρες.
Συνεχίστε, καντε την ζυμη μια μπαλα και τοποθετήστε τη σε λαδωμένο μπολ, καλύψτε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρας.

Αφαιρούμε από το ψυγείο και αφήνουμε να εγκλιματιστεί για 3 ώρες. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα, απλώνοντάς την με τα χέρια
μας. Τοποθετήστε από πάνω τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, απλώστε μια άλμη που έχετε ετοιμάσει με νερό, αλάτι και λάδι.

Φοκάτσια με προζύμη και ντοματίνια
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 3 ώρες. Προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, ψήνουμε τα πρώτα 7/8 λεπτά απευθείας στο κατω μερος του φουρνου και για άλλα 20/22 μ. στο μεσαίο ράφι.

ΠΗΓΗAnna Salomone
Προηγούμενο άρθροΠιπεριές τηγανιτές με σάλτσα
Επόμενο άρθροΥγρό κέικ με σοκολάτα